Kevin Kelly har hållit ett föredrag på TEDx i Amsterdam om sitt nya bokprojekt The Technium. Det är en mycket koncis sammanfattning och har den fördelen att den gör Kellys grundtanke mycket tydlig och det blir lättare att inse hur missvisande, för att inte säga vilseledande, den är.
TEDxAmsterdam: Kevin Kelly from TEDxAmsterdam on Vimeo.
Kellys huvudtes, liksom för övrigt Ray Kurzweils, fastän annorlunda uttryckt, är att "teknologi" är en naturlig fortsättning på en bokstavligen universell självorganisationsprocess, vilken börjar med efterverkningarna av Big Bang. Samtidigt inleder Kelly föredraget, något paradoxalt, med att visa att termen "teknologi" inte är äldre än den industriella revolutionen. Man ska vara noga med ord. Kelly vill nämligen få det att framstå som om jägare-samlares överlevnadstekniker är i princip samma sak som det vi idag kallar teknologi. Han slätar m a o ut skillnaderna, inte bara mellan vårt superteknologiska samhälle och jägare-samlares minimalt utrustade levnadssätt, utan t o m mellan fysiska och kemiska självorganisationsprocesser och mänsklig kultur. "Teknologi är en utvidgning av livet" säger Kelly. Med en så vid associationsbakgrund till begreppet teknologi blir ordet närmast meningslöst. Men det intressanta är vad som därigenom döljs och förtigs.
Sammanblandningen av "teknologi" med fysik och kemi (och i förlängningen biologi) lämnar jag därhän. Jag vill främst invända mot att blanda ihop kultur och teknologi, vilket jag ser som en speciell sorts vilseledande fördom. Det är faktiskt ingen slump att termen teknologi först dök upp på 1800-talet, under den industriella revolutionen. Det verkliga historiska förloppet har beskrivits betydligt mera realistiskt av Willem H. Vanderburg i Living in the Labyrinth of Technology (2005). Vanderburg berättar där ingående hur "culture-based connectedness" under den moderna historien (dvs från 16-/1700-talet och framåt) allt mer har ersatts av "technology-based connectedness". Det förra innebär ett erfarenhetsbaserat symbolskapande och symboltraderande, vilket syftar till att knyta människor samman i en gemensamt levd värld. Det senare grundar sig på vetenskap och teknologi, vilka betraktas som universella, dvs som icke-kulturella. En kultur i den här åsyftade meningen är ju alltid lokal och säregen i förhållande till andra kulturer. De har växt fram på olika platser under olika förhållanden. Naturliga ekosystem är också lokala. Varken kulturer med bibehållen integritet, eller naturliga ekosystem är i någon konkret mening universella. Detta gör den universella och universaliserande teknologin och vetenskapen till något historiskt unikt och minst av allt till någon sorts "naturlig fortsättning" på det som "alltid" har varit fallet, så som Kelly låter påskina.
Kelly framhåller vidare att teknologi har "sin egen agenda". Men hur kan den ha det om den är en fortsättning, förstärkning och utvidgning av något som i princip alltid har pågått? Snarare är det väl ett tydligt indicium på att teknologi är något nytt under solen. Det är tydligt att Kelly helt enkelt inte kan frigöra sig från framstegstanken, säkert beroende på hans kristna bakgrund. Den liberala framstegstanken är ju f ö inte heller något annat än en sekulariserad variant av en viss typ av kristen, framtidsinriktad frälsningsidé.
Ett annat av Kellys sätt att tala om teknologi är att säga att det är "en metod för att generera bättre idéer." "Boten mot en dålig idé är en bra idé." Det här är samma intellektualism som är framträdande hos Ray Kurzweil. Vad ingen av dessa herrar tycks inse, är att det är just denna rationella intellektualism som är "teknologi". Och att den är något mycket annorlunda det som var fallet i traditionella kulturer.
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.