Thomas Petersen på den danska interaktiva byrån Hello har skrivit en intressant och lite oroande betraktelse över den knipa vi har försatt oss i vad gäller det ständiga informationsfiltrerandet. Han börjar med en illustration som känns begriplig, och där vi (stackars) människor utgör en flaskhals för informationsfiltreringen.
Han skriver om att den digitala världen är "verklig" och om information som "materia" på ett sätt som jag håller med om, men som leder honom till oväntade och lite konstiga slutsatser. De sociala maskiner vi omger oss med ser han som vårt undermedvetna minne, och han vill att dessa maskiner ska skapa närmare relationer med varandra.
Den mänskliga flaskhalsen avbildar han på ett sätt som närmast liknar den lilla humanoiden Eva i filmen om Wall-E. Men det riktigt intressanta kommer i avsnittet om information som "materia".
Han skriver om hur vi kan låta informationen skapa någon sorts ny virtuell värld där informationen kan bli mycket mer påtaglig. Det stämmer väldigt väl med våra infontologiska tankar -- att det närmast är en ny världsdel, med nya invånare som håller på att födas. Petersen ger dem till och med ett ansikte -- ett ansikte som påminner om en traditionell avgudabild:
Slutet av Petersens essä känns som en öppen önskan att det ska finnas någon form av transcendent verklighet, som vi kan ta på och se. Han vill ha den överlagrad över vår fysiska verklighet.
Jag tycker det är superintressant med en människa i Petersens position som formulerar sig på det här sättet. Min huvudsakliga invändning mot hans resonemang är kanske hans syn på verkligheten. I ett perspektiv är ju den fysiska verkligheten "neutral" i förhållande till oss -- vi kan iaktta den utan att nämnvärt förändra den. Och det är tydligt att Petersen ser sin överlagrade projektion som något lika neutralt.
Men vi kan förskjuta perspektivet lite, och i stället tänka oss verkligheten som det som omfattar alla förpliktelser, möjligheter och andra "krafter" som omger oss och skapar mening och motivation. Lägger vi på ett "lager" till på en sådan verklighet får vi också nya krafter, möjligheter och förpliktelser -- som kan hjälpa oss att förverkliga våra drömmar, men också som ställer krav på oss.
(Jag tänker mig detta lite som när Kevin Kelly skriver om Technium, "vad tekniken vill ha", även om det finns många invändningar mot en del av hans resonemang.)
Javisst kan vi med Petersen önska oss att maskinerna ska bli mer sociala och ta hand om informationsfiltrerandet åt oss, men de kommer att göra det "som maskiner", och inte "som människor". Så låt oss lära känna maskinerna först, så kan vi avgöra vad vi vill överlämna till dem sen.
(Litteraturtips för den som vill börja: Digitalis filosofi och The inmates are running the asylum.)
Via Putting people first. God Jul! /Simon
Recent Comments