Jag gillar konkreta utsagor som de här:
Nyckeln är ett värdeföremål som representerar det sammanlagda värdet av allt som förvaras i de utrymmen till vilka nyckeln passar. [Mer om detta här.]
eller (på ett badhus):
Bassängen är i princip ett stort badkar som du delar med alla andra.
Liknande skulle man kunna säga om en inspelning av musik som sprids på nätet:
Inspelningen representerar alla emotioner som alla Internet-användare kan känna när de hör inspelningen.
Tänk på Numa Numa-videon, sedd uppskattningsvis 700 miljoner gånger, och knappast enbart för att det är en så fantastisk dansprestation.
Jag kan bli nervös när jag ska prata eller spela fiol för folk, men att spela in ett stycke ger inte alls samma press. Kanske för att jag inbillar mig att jag har kontroll över det som händer, kanske för att jag inte ser åskådarnas (framtida) reaktioner.
En del av de faktorer som är relevanta är nog samma som för "online disinhibition" som vi skriver om Digitalis filosofi:
Du vet inte vem jag är. Den som är anonym på nätet känner större trygghet i att öppna upp sitt privatliv inför främlingar.
Du kan inte se mig. Stora delar av kommunikationen på Internet sker utan att personerna ser varandra. Genom att man inte behöver visa mer än just det man uttryckligen skriver i text, får man en känsla av att man kan avslöja mer än annars. Och att man dessutom inte behöver se mottagarens reaktion i kroppsspråket på det man uttrycker.
Vi ses sen. Bara det att man inte får omedelbar respons på det man säger, gör att man går längre i sina uttryck än man annars skulle ha gjort.
Allt är inuti mitt huvud. En del människor upplever de kontakter som de har med andra på Internet mer som om de var ”röster i huvudet”.
Vi är på samma nivå. Det är svårt att upprätthålla statusen från den verkliga världen när man kommunicerar på Internet. Den som inte ser att de står framför någon med högre auktoritet har lätt att bortse från det.
Speciellt för system som Bambuser som strömmar video direkt ut på Internet "borde" man ju vara nervös, men kanske också för de nya interaktiva "pennor" som börjar dyka upp, ofta baserade på teknik från svenska Anoto, som digitaliserar det man skriver, men också ibland spelar in det som sägs i rummet (och kopplar det till vad man skriver med pennan).
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.