Infontology inleder den 1 december, tillsammans med Stefan Pålsson (Hyperfinder), ett nytt projekt på uppdrag av Internetfonden. Det är en mera specialinriktad fortsättning Digitalis filosofi-projektet, denna gång med sociala medier och språkkompetens i fokus. Resurspersoner i projektet är Thomas Nordling (Utbildningsdepartementet), Anna-Stina Axelsson (Regionbibliotek Stockholm) och Martin Jönsson (Bergaskolan, Eslöv). Sammanfattningen lyder så här:
"Fokus i detta projekt ligger på hur vår språkliga förståelse och behovet av kompetens påverkas av olika Internet-baserade tjänster, särskilt sociala medier. Vad händer när Internet i allmänhet och sociala nätverkstjänster i synnerhet utgör en stor del av vårt dagliga skrivande och läsande? Vad händer med vår förmåga att hantera språkets olika nyanser? Vad händer med vår förmåga att följa och själva bygga upp sammanhängande argument? Vad händer med vår förmåga till överblick? Dessa frågor kommer att prövas i faktisk skolmiljö och i relation till andra aktörer, såsom bibliotekarier, tjänstemän och politiker."
Detta är ju allmänt hållna formuleringar och vi vill inte heller föregripa resultatet. En särskild blogg knuten till projektet kommer att startas inom kort. Vi vill väldigt gärna kommunicera med så många intresserade som möjligt om det här ämnet, och redan nu är du välkommen att höra av dig om du vill deltaga på något sätt!
/Per
Detta låter hur spännande som helst! Jag vet ju inte riktigt vad ni menar med deltagande, men om jag kan så hjälper jag gärna till!
Posted by: Kristina Alexanderson | 27 november 2009 at 09:14
Gällande språket så kommer det antagligen att gå från den klassiska svenskan (plocka ut subjekt och predikat) till oanade nya examinationsformer (skriv nationellt prov på 140 tecken).
Posted by: Carl | 27 november 2009 at 09:27
Tack, Kristina, för din entusiastiska kommentar apropå nya projektet!
Vi har knappt börjat planera ordentligt än, men vad gäller medverkan tänker vi oss två typer:
Den ena är att delta i den diskussion om ämnet, via olika sociala medier (blogg, twitter m m), som vi hoppas kunna dra igång.
Den andra är att få besök av oss, eller få en uppgift av oss, som går ut på att testa språklig kompetens i förhållande till (och även med hjälp av) den nya mediemiljön.
Vi kommer att bli tydligare med detta under och efter det inledande planeringsskedet innan jul. Första praktiska omgången i projektet är tänkt att dra igång i januari.
Carl: "oanade nya examinationsformer" tror jag också kommer, med viss nödvändighet. Frågan är dock ännu väldigt öppen, men just hur man egentligen bäst redovisar/uttrycker sina kunskaper är av central betydelse. Den frågan är definitivt en del av vårt projekt.
Posted by: Per | 27 november 2009 at 09:41
Så klart. Bara hör av er om ni vill.
Posted by: chris Jangelov | 27 november 2009 at 10:57