Senaste First monday har en intressant artikel om förhållandet mellan lärplattformens design och den pedagogik som stöds av själva plattformen. Den heter Insidious pedagogy: How course management systems affect teaching.
Även om just den här artikeln inte var den mest välargumenterade jag har sett så är det ett mycket intressant område att studera, vad gäller de inbyggda antagandena i den teknologi vi omger oss med.
En liknande artikel, av fyra belgiska forskare, som fokuserar mer på lärarnas grundläggande pedagogiska uppfattning i relation till deras motivation för att ta in datorer i klassrummet publicerades med titeln The impact of primary school teachers' educational beliefs on the classroom use of computers i Computers & education i december 2008.
First monday-artikeln visar hur de flesta lärplattformar inte är konstruktivistiska i det som de förmedlar genom sin design. Den belgiska artikeln visar hur lärare med en konstruktivistisk grundinställning till undervisning har lättare att ta in datorer i klassrummet.
Syntesen av de två artiklarna kunde bli att trots att en lärare med konstruktivistisk grundsyn gärna tar in IT-stöd i sin undervisning så finns det inte så mycket stöd att ta in eftersom de befintliga lärplattformarna förmedlar en grundsyn vad gäller lärande som inte stämmer med lärarens egen uppfattning.
Resonerar man på det här sättet och undersöker förutsättningar hos både teknik och lärare får man en mycket mer nyanserad bild av hinder och möjligheter för IT i skolan.
/Simon
Det där var en intressant vinkel. Har inte tänkt i de banorna innan men jag är benägen att hålla med författarna...
Tack för tipset
Posted by: Jonas Hällebrand | 13 oktober 2009 at 08:44
Ja, mycket intressant. (Tror jag, efter att bara ha snabbskummat abstract och gjort egna reflektioner.) Resonemanget kan väl f.ö. breddas till att handla om andra saker än IT-hjälpmedel. Jag har själv upplevt med t.ex. universitetskurser att de använder ett format för undervisningen som de ärvt från andra ämnen, och som ibland inte alls passar det de vill förmedala. ”Lärplattformens design” skulle här betyda ett visst format med föreläsningar, övningar, uppgifter och laborationer, som (tror jag) fungerar som hinder för att förmedla en del sorts innehåll som man samtidigt säger sig vilja eftersträva.
Posted by: ctail | 13 oktober 2009 at 10:21