Den frågan har legat och gnagt i mig hela sommaren. Häromveckan fick jag ett mail från en person med god insyn i Sveriges utbildningsväsende. Denne skrev:
Lärande i traditionell mening, med klassrumsundervisning och föreläsningar som inslag, är på väg bort. Till detta har den nya tekniken bidragit, med nya metoder och praktiska möjligheter att bedriva lärande oberoende av tid och rum. Inlärningsbehoven tar över och få människor har behov av att fösas samman i grupper som man känner sig alienerad inför. Man väljer i stället att samverka i grupper och nätverk man har något gemensamt med. Skolan i sin klassiska form med stora byggnader och stora klasser går en långsam sotdöd till mötes.
När man får sådana synpunkter från en sådan person blir man sannerligen fundersam, i synnerhet när man vet, att inte många lärare, skolledare eller kommunala utbildningschefer ännu har dragit den slutsatsen. Richard Gatarski sätter ord på en rad väsentligheter i sammanhanget i en intervju i senaste Lära (pdf): "Skolan har spelat ut sin roll". Det kanske viktigaste som sägs i intervjun kommer på slutet:
... kommer datoriseringen att medföra en lika stor samhällsomvandling som industrialiseringen en gång gjorde?
Större, större! Den nya tekniken kommer att innebära att den skriftliga kulturen till stora delar ersätts av en multimedial kultur. Förmedlingen av ljud, bilder och känslor kommer att få en mycket större betydelse och delvis tränga undan skriftspråket. Det är redan på gång, men det tar tid innan man upptäcker att något stort verkligen har hänt.
Jag är säker på att Richard har rätt. Han har också rätt när han svarar på frågan:
Vad utmärker en riktigt bra lärare i vår alltmer datoriserade värld?
Man måste antingen ha en väldigt bra bild av barns och ungdomars kultur, vilka världar de lever i och vilka tekniska verktyg de använder eller vara en person som vågar pröva nytt och inte bara skjuter ifrån sig det som känns främmande, någon som verkligen vill lära sig och delta på de ungas premisser. Det funkar inte att resonera: ”Okej, det där får ni hålla på med, jag har mina metoder och dem tänker jag hålla fast vid.” En bra lärare säger så här: ”Jag har egentligen inte fattat vad ni håller på med, men jag vill gärna lära mig.”
Det man bör ha klart för sig när det gäller "ungdomarna" i det här sammanhanget, är inte att deras umgängesvanor och sätt att inhämta kunskap - via internet och sociala medier - i sig är något speciellt "ungdomligt". Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra av människor i min egen generation (50-/60-talister) att "allt det där" skulle vara någon sorts "fluga". Och jag fattar inte hur man kan vara så omedveten om sin omgivning. Den enda anledningen till att de här diskussionerna så ofta handlar om "ungdomar", är att de som är -- vad ska jag säga, under 25? -- har växt upp i en ny mediemiljö och tar den för given. Om ett eller två decennier (om inte förr) kommer alltså de flesta "vuxna"/yrkesverksamma att ta den digitala miljön för given, precis som vi tar böcker för givna. Då kommer många av dagens diskussioner kring saken att framstå som historiska kuriositeter. Det borde de göra redan nu.
Frågan måste alltså bli, redan idag: Om vi ska ha skolor, vad exakt bör de vara till för egentligen?
Den frågan måste besvaras mot en realistisk bakgrundsinsikt när det gäller de oundvikliga omvärldsförändringarna. Betänk det här yttrandet från Richard Gatarski i nämnda intervju:
Kunskapa kan man göra hemma, på tunnelbanan eller på stranden. Jag vet elever som har lärt sig japanska i femman bara genom att spela spel. Det har inte skolan hjälpt till med. Mina egna barn har lärt sig engelska på nätet och genom att titta på teve, inte i skolan. Där håller man många gånger på med samma engelskbok som jag hade när jag gick i skolan, och det har ju hänt en del, även språkligt, sedan 70-talet. Jag tycker att man ska lyssna på ungdomarna själva och skapa miljöer för lärande aktiviteter som passar deras behov.
Det jag själv allra först kommer att tänka på när jag läser det är min egen skoltid - och åren på universitetet också för den delen. Jag hade inte något positivt förhållande till skolans värld. Jag hade i gymnasiet tämligen usla betyg i flera ämnen. Jag skolkade en hel del. Nästan allt jag har lärt mig i livet lärde jag mig utanför skolan och utanför universitetet. Detta kan i sig ha gjort mig predisponerad till den nuvarande mediesituationen. Men denna inte särskilt förtäckta, personliga kritik av traditionell skolutbildning behöver modereras på en punkt. Ty skolan och universitetet har varit avgörande och viktigt för mig i ett avseende: På högstadiet hade jag en lärare (i biologi), på gymnasiet en lärare (i svenska och engelska) och på universitetet en lärare (i Nya testamentets exegetik), som gav mig något som jag aldrig hade kunnat finna någon annanstans: personliga förebilder när det gällde hur levande och livsviktig verklig kunskap kan vara. Dessa tre lärare var alla mycket sympatiska människor men också mycket stränga och krävande i sin undervisning; men de var det för att de brann för sina ämnen på ett osjälviskt sätt. De framhöll aldrig sig själva, men de skapade med sin närvaro en obetalbar entusiasm för själva anledningen till att vi möttes över huvud taget: studiet av respektive ämne. Och därför betydde de också så mycket för mig som personer.
Just det här tror jag aldrig att något medium, hur "socialt" det än är, kan ersätta. På frågan om varför unga och äldre ska samlas på bestämda geografiska platser ("skolor") blir därför mitt svar: För att mötas kring det de båda behöver och vill lära sig: kunskap om något verkligt och viktigt. Däremot finns det ingen anledning att alla i en viss ålder ska mötas på samma ställen på samma tider.
Låter det lite väl anarkistiskt? Det beror på vad man tycker är viktigt. Om man sätter kunskapen -- inte skolan som institution i nuvarande mening -- i centrum, så förhåller det sig så med verklig kunkskap, dvs kunskap som gradvis fördjupas och vidgas, att det spelar ingen roll med vilken kunskap man börjar. På ett visst stadium inser man själv att det man först inte var intresserad av blir intressant. Och då är man också motiverad att lära sig det. En sådan progression tror jag bäst infinner sig i dialogform. Eller som vi skrev i artikeln Läraren blir viktigare med IT i klassrummet: Vad det gäller att "kunna stimulera är upptäckandets glädje, en erfarenhet som läraren delar med sina elever." Och det gör man tillsammans, i varandras närvaro. Men inte nödvändigtvis hela dagarna.
Det här innebär att idén om "skolor" behöver diskuteras mycket mera fokuserat kring själva kärnverksamheten: kunskap. Skolor ska inte vara till för att "sysselsätta" och "disciplinera". Om sådana behov finns i samhället -- och det gör de ju i vissa avseenden -- så bör man finna nya väger att uppfylla dessa.
Svaret på rubrikens fråga blir alltså: JA.
/Per
Recent Comments