« Sista chansen | Main | Dagens seminarium »

19 september 2009

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Tack Per, då är vi två som tänker så ;)
/richard

Det är fantastiskt bra att ni lyfter diskussionen om skolan. Självklart svarar jag också Ja på er fråga om skolan med stort S har gjort sitt.
Samtidigt är lätt att inse att det kommer det att ta lång tid innan skollag, läroplaner m.m. ändras. Hur gör vi som arbetar i skolan och som redan nu inser att förändringen av skolan behövs?

Det första steget är nog att börja använda de sociala medier som finns.
För att lättare komma i kontakt med andra lärare som använder sociala medier och för att Dela! ideer, frågor och erfarenheter om skolan, startades nätverket Dela! http://shareanduse.ning.com

Jag är nyfiken på dina tankar om Dela!

Tack för kommentaren, Niklas! Jag ber att få återkomma när det gäller Dela! och dina övriga frågor senare nästa vecka.

Skolan undgår väl inte att bli en huvudaktör i vår omvandling tiil en alltmer Aiiell "livsform"?

Robert -- en intressant frågeställning. Hur tänker du dig skolans roll där?

Nu måste jag vara lite motvalls - igen. Skolan ska säkert förändras och förhoppningsvis förbättras. Men på ett par punkter tror jag resonemanget är otillräckligt. Jag kan se flera poänger med "Skolan". Eller kanske hellre "Skolorna".

1) "få människor har behov av att fösas samman i grupper som man känner sig alienerad inför" citeras ovan. Men det kan lika gärna beskrivas som att vi och samhället faktiskt mår bra av att man tvingas ut och träffa andra människor, för i skolan föses som bekant samman vitt skilda nationaliteter, hudfärger, begåvningar, intressen, kynnen, klädstilar... Alternativet att sitta hemma och umgås med andra enbenta gothare med smak för rökta teer låter som en bra väg till ett segregerat samhälle. Jag vill definitivt inte att mina barn ska gå i en särskola för ett visst skikt i samhället.

2) De som inte tar sig till eller tar till sig kunskap själva, "tvingas" i alla fall till någon kunskap. Som kanske kan öppna intresset för annan kunskap.

3) Som jag varit inne på tidigare: En viss mängd kunskap som är gemensam för väldigt många tror jag är bra för samhället.

4) Vi kan kanske inte redan som 7-åringar betraktas som mogna att själva söka oss till rätt sammanhang och efterfråga nyttig kunskap. Hur organiserar vi det utan Skolor?

Och Gatarskis resonemang om att barnen lärt sig Engelska (dessutom modern engelska!) genom att titta på TV tror jag inte ett ögonblick på. Det är som Tarzan som hittar böcker och lär sig tala, läsa och skriva själv i Djungeln. De har säkert fått bättre uttal och flyt i språket genom medierna, men om de hade åkt till England och pratat med folk tror jag det hade gått ännu bättre.

Jag har likt Per fyra lärare som betytt mer än andra: En sträng, gammaldags lågstadiefröken; en engelsk-/svensklärare på gymnasiet; en arkitekturlärare och en fiollärare. Alla verksamma på Skolor.

Mårten, solklart är det kanon att åka till England för att lära sig engelska. Jag jobbar på att få till mer sånt. Under tiden...

...Det jag sa är en reflektion av vad andra säger. Se tex detta, klippt ur http://annemariekorling.blogg.se/2009/october/fraga-eleverna-om-var-hur-varfor-nar-vem.html

"Vad lär du dig engelska bäst? frågade jag en liten fyra. - Av Simpsons. Jag tittar på Simspons. Läser där nere och tänker här uppe, svarar eleven".

Resten av Ann-Maries inlägg är läsvärt...

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003