Sedan jag tidigt i våras skrev ett par inlägg om "digital (själv)disciplin" (1, 2) har jag funderat en hel del på förhållandet mellan koncentration och lärande under de, potentiellt, ständigt uppkopplade förhållanden som nu råder. Vilken betydelse har den individuella koncentrationsförmågan för vad och hur man lär sig något?
Ofta när jag tar upp den här typen av frågeställning märker jag att de som, mer eller mindre (o)reflekterat, ser sig som IT-entusiaster eller "sociala medier-entusiaster" tycker att jag verkar "negativ". Det tycker jag är missriktat. Jag kan själv få riktiga kickar av att befinna mig i virtuell kontakt med andra, ofta mer eller mindre okända människor. Det är en sorts rätt omedvetet grundad tillfredsställelse och stimulans som, även för mig, har en tendens att bli vanebildande, dvs något som alltid finns med i bakgrunden i det vardagliga livet. Min grundläggande fråga apropå det här fenomenet är samtidigt: Är denna känsla av stimulans tillräcklig grund för att hävda att tillfredsställelsen i fråga är "bara bra"?
Låt oss vara logiska här. Och då menar jag logik i den strikta mening som vi tar upp i Digitalis filosofi (s 23):
När vi nu talar om logik gör vi det inte i den vardagliga betydelsen av att "tänka rätt", utan i den filosofiska betydelsen, där man har beståndsdelar som premisser och slutsatser, vilka fungerar på ett visst bestämt sätt i förhållande till varandra.
Om någon säger "Du har nio äpplen och ger fyra till din bror. Hur många har du kvar då?" så får du inte säga "Va? Varför skulle jag ge äpplen till honom?" Logiken fungerar oberoende av världen; den tar inte hänsyn till rimligheten hos premisserna, utan är som en miniräknare som räknar likadant hela tiden.
Alltså. Om jag nu säger
a) att koncentration kan bli ett problem i en lärandemiljö som präglas av ständig uppkoppling
och samtidigt hävdar
b) att koncentrationsförmåga krävs för verkligt lärande,
så får du inte säga "Vadå? Skulle IKT vara nåt negativt?" Vad jag lägger fram är två premisser för ett resonemang. Eftersom dessa inte, lika lite som några andra premisser, är rimliga per automatik, så måste de prövas. Om de håller för en prövning, så kan de få karaktären av "axiom", dvs något som man bör ta för givet om man vill hålla sig inom ramarna för ett rationellt samtal.
Rent logiskt (helt oberoende av vad både du och jag tycker), så följer av de två premisserna ovan slutsatsen
c) att om något stör koncentrationen så kan lärandet bli lidande.
Eftersom oerhört mycket av diskussionen om IKT i skolmiljöer (på alla nivåer) oundvikligen präglas av vilken ståndpunkt man intar gällande dessa påståenden, så kan det vara värt att undersöka om det finns några empiriska studier som talar för eller mot någon av premisserna.
Jag har letat runt en del och det jag har funnit är att själva frågeställningen är så ny, att det ännu inte finns tillräckligt många vetenskapliga studier för att de verkliga kärnpunkterna ska ha hunnit utkristallisera sig. Så är det ju med vetenskapligt arbete i aktuella frågor; det tar idag ofta "för" lång tid för en tillräckligt mångsidig och prövande diskussion att komma igång, eftersom IKT-utvecklingen redan har nått en ny nivå när detta hunnit ske (jfr tidigare inlägg om science fiction). Det finns förstås sedan tidigare en hel del forskning om sambandet mellan koncentration och lärande, men hur IKT-användning i och utanför skolan specifikt påverkar detta är ett (väldigt) nytt fält. (NB: Känner du till någon pågående forskning om detta: maila oss!) Diskussionen handlar ju, som bekant, snarare om att införa IKT i skolan än om att fundera över konsekvenserna, från olika perspektiv.
I den här situationen ser jag det därför som mycket viktigt att vi själva, som är engagerade (som lärare, föräldrar, elever, "experter"), påbörjar samtalet och erfarenhetsutbytet i den här frågan. Mot bakgrund av IKT-utvecklingens extrema föränderlighet är det väsentligt, att vi så snart som möjligt börjar fokusera på vad som egentligen bör vara målen med IKT i skolan.
Sambandet mellan koncentration och lärande är här en viktig praktisk fråga. Men den springande punkten är snarare den ännu mera fundamentala frågan om hur vi bäst förbereder inte bara våra unga, utan också oss själva, så att vi kan verka konstruktivt i en oviss framtid. Tänk på att ovissheten gäller även en nära framtid, säg två-tre år! Inga etablerade institutioner kommer att klara den sortens anpassning "på egen hand". De -- och vi, som personer -- kommer att behöva just det kontinuerliga erfarenhetsutbytet. Och det är av yttersta vikt att detta utbyte inte "bluddras bort" av enbart entusiastiskt tyckande. Det är inget fel på entusiasm, men i viktiga samhällsfrågor behöver den modereras av förnuftig eftertanke. Jonas Hällebrand säger det bra:
Teknik är inte en frälsaren i sig. Inte det som ensam skall göra allt
bra, men jag tror att det är en katalysator som kan ställa allt på sin
spets och göra att vi frågasätter det vi gör. För det är det som vi
alltid måste göra.
För att ge det hela lite konkretion, låt mig därför avsluta med en fråga till läsarna om just sambandet mellan koncentration och lärande. "Koncentration" kan betyda två saker: dels en personlig förmåga som varierar med tidpunkt, sinnesstämning och yttre omständigheter, dels ett intellektuellt avgörande angående vad som är det väsentliga, både specifikt och mera allmänt.
Nicholas Carr blev grundligt utskälld av entusiaster efter den famösa artikeln i The Atlantic, Is Google making us stupid? Där skriver han inledningsvis:
Over the past few years I’ve had an uncomfortable sense that someone,
or something, has been tinkering with my brain, remapping the neural
circuitry, reprogramming the memory. My mind isn’t going—so far as I
can tell—but it’s changing. I’m not thinking the way I used to think. I
can feel it most strongly when I’m reading. Immersing myself in a book
or a lengthy article used to be easy. My mind would get caught up in
the narrative or the turns of the argument, and I’d spend hours
strolling through long stretches of prose. That’s rarely the case
anymore. Now my concentration often starts to drift after two or three
pages. I get fidgety, lose the thread, begin looking for something else
to do. I feel as if I’m always dragging my wayward brain back to the
text. The deep reading that used to come naturally has become a
struggle.
Jag tror att de av oss som är tillräckligt gamla för att ha upplevt en tid helt utan allt vad internet och persondatorer, för att inte tala om mobiler, heter kan känna igen oss i detta. Den erfarenheten ger oss ett möjligt jämförande perspektiv som de som är unga idag inte har, om de inte ofrivilligt blir "urkopplade". Och då kommer de inte spontant att uppleva denna urkoppling som positiv. Den här diskrepansen i erfarenhet är nog en viktig anledning till varför unga och äldre ibland har svårt att mötas i diskussionen om IKT:s kulturella, erfarenhetsmässiga innebörd.
Det bör noteras att det Carr säger här inte handlar om läsning i första hand, utan just om den koncentration som verklig läsning kräver. Vad är det mera som kan kräva en sådan djup koncentration, i timmar? Jag skulle vilja be dig att svara för dig själv och sedan med fördel meddela vad du kommer fram till.
/Per
Recent Comments