Rasmus Fleischer på Copyriot har vi betraktat som en mycket intressant granne ett bra tag och det är hög tid att framhålla detta! Faktum är att Copyriot har varit en så pass framträdande granne att vi inte ens har tänkt på att länka dit förrän nu. Lite konstigt med perceptionen, ibland, när något som man tycker är bra och viktigt blir så självklart för en själv att man missar att, ja...
Copyriots och Infontologys intressedomäner överlappar på vissa ovanligt intressanta punkter. Vi noterade t ex med tillfredsställelse anledningen till att Rasmus & Co för något år sedan sedan begravde fildelningdebatten. Som man säger: "Uppdelning mellan kreatör, verk och konsument är ett fattigt sätt att beskriva kulturell cirkulation och digitala livsformer." Vad som uttrycktes då är något som gäller allmänt i den digitala världen, något som vi ju närmast tjatat om emellanåt: Digitaliseringen förändrar villkoren så pass, att alltjämt dominerande ekonomiska och politiska (m fl) förståelsemodeller inte kan hantera dagens samhälle på ett sätt som gynnar vår förståelse av vad som pågår egentligen. Eller som det heter i Copyriots fyndigt mångtydiga valspråk: "Multiplication can produce powerful numbers". Bit i det ett tag.
Jag har funderat på om man kanske på ett liknande sätt borde begrava övervakningsdebatten. Inte för att jag har slutat att bekymra mig för de hela tiden ökande möjligheterna för företag och myndigheter att övervaka oss och varandra, men för att det är en debatt som hela tiden tycks fastna i en dikotomi mellan "vi" och "dom", vilket skymmer hur dynamiskt det digitala landskapet är även på det här området. Och det finns fortfarande en stark tendens att underbetona alla lillebröder i sammanhanget. Men det får bli ämne för ett annat inlägg!
Fildelningsdebatten, återigen, är -- såsom den fortfarande bedrivs på de flesta håll -- intellektuellt död, eftersom kopierandet och spridandet av digitala filer är ett oundvikligt faktum som inte behöver debatteras. Hur mycket intressantare är det då inte att diskutera t ex huruvida vi är på väg mot ett samhälle som på vissa vis mera liknar muntligt traderade kulturer, än det trycksakssamhälle som lagstiftningen alltjämt relaterar till. Därför är också det positiva med att Piratpartiet äntrar Europaparlamentet, att detta "enfrågeparti" är just ett sådant bara i en viss mening: det tar tag i vad som i många avseenden är den springande punkten i förhållande till framtidens hela kulturliv. Och då bör man fatta "kultur" i en mycket vidare och djupare mening än man normalt gör i kulturpolitik och på kultursidor -- som något som faktiskt utgörs av den sammankopplade utvecklingen av oss själva med våra artefakter. Kultur är inte "fint"; kultur är vi.
Sedan ser vi förstås också mycket fram emot att få läsa Rasmus avhandling om musiken i reproduktionsåldern, så småningom.
/Per
Comments