Google, detta extremt datadrivna företag, har nu börjat använda en algoritm för att förutsäga vilka av företagets anställda som riskerar att säga upp sig.
Genom att väga in faktorer från intervjuer, personalmätningar och lönerevisioner säger nu Google att de kan avgöra vilka anställda som kommer att lämna företaget, även om den algoritm de använder är hemlig och inte helt testad ännu.
Det är oerhört spännande att se vilka komplexa fakta man kan få fram genom att analysera människors beteende i stor skala. Mycket av detta märks på oss människor redan innan det har nått upp till en medveten nivå i våra sinnen, vilket kan göra oss till lätta "offer" för en datadriven analys av vårt beteende.
Och det är denna undermedvetna (eller för-medvetna) nivå som Google uttryckligen riktar in sig på. I ett citat från den personalansvarige Laszlo Bock på Google gäller det att "get inside people's heads even before they know they might leave".
För att knyta an till Pers inlägg från i förrgår så håller jag med JÅs kommentar om att det alltid har funnits skvaller som har varit en viktig del av kulturen, och en inflytelserik teori om språkets uppkomst, av Robin Dunbar, lokaliserar faktiskt själva språkets upphov till vårt behov av att skvallra och socialt putsa pälsen på varann.
Samtidigt rör det här inlägget om Google något annat, något som faktiskt ibland känns som en oundviklig trend i internets utveckling, att allt mer blir mätbart och att vi ersätter mänskligt omdöme och självuppfattning med ett informationssystem som vet mer än du själv om dig själv, och att det blir mer och mer rumsrent för informationssystemet att visa upp vad det har kommit fram till, och fälla avgöranden i olika frågor.
JÅs kommentar till Pers inlägg berör en annan mycket intressant aspekt av den här utvecklingen, nämligen statusen för den mänskliga "individen" såsom något inre skilt från det yttre. Det är ju mycket i diskussionen om internets funktion och konsekvenser som rör just detta, bland annat hela diskussionen om personlig integritet. Det är möjligt att vi är på väg tillbaka till ett samhälle där vi åter igen kommer att sitta på rad på toa, och ha sex på offentlig plats, för det är väl det som är konsekvensen av det här resonemanget? Eller överdriver jag betydelsen av upplösningen av barriären mellan det inre och det yttre?
Via Google Blogoscoped via Erik på Opportunity Cloud. /Simon
Ahh, ha ha, ti hii.. Sicket självmål. Det här säger ju mer om Google än om den "stackare" som blir utpekad av deras algoritmer.
Posted by: Kluris | 22 maj 2009 at 18:58
Jag gillar vidareutvecklingen som badlandshyena http://badlandshyena.wordpress.com/2009/05/21/bara-positiva-bor-fa-rostratt/ drar.
Posted by: Brolle Sr | 23 maj 2009 at 10:48
Ja, hoppsan, den här sortens "tankeläsning" kan föra långt... Tack för tipset, mycket intressant! Och samtidigt är det lite svårt med den sortens ironi/satir att veta vad skribenten egentligen tycker är en rimlig tolkning av konsekvenserna av det Google gör.
Posted by: Simon | 24 maj 2009 at 15:53