« Klargörande (?) messande | Main | När övervakaren övervakas. »

04 maj 2009

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Det gäller väl - mer än att kunskapa - att vara "inbegripen" i vitt omfattande och hållbara värderingar?
Den 17 jan. förra året skrev Simon: "Ett informationssamhälle är ett samhälle där nässlorna genom mutation kunde sluta att brännas, utan att någon märkte det." Detta travesterar jag här: Ett informationssamhälle är ett samhälle där människan i och med digitalisering slutar att bildas, ökad utbildning leder huvudsakligen till mer inbillning.

Att värdera är nödvändigt också, så klart. Men orientering och kunskap är oundgängliga. Att hävda ett värde utan kunskap är att vara fördomsfull på ett dumt sätt. Man bör bli medveten om vilka fördomar man har och försöka utröna deras vettiga "tillämpningsområde", något som vanligen varierar med den konkreta situationen. Det finns gott om gråzoner här i världen. Den viktiga egenskapen att besitta och sträva efter är alltså en vaken och levande urskillningsförmåga. I stället odlar många idag värdepaketlösningar för att kunna uppleva lite lättfångad men bedräglig ordning.

(Tack Robert för att du tog upp liknelsen med nässlorna! Jag var själv mkt förtjust i den...)

Tycker nog "Under den senmoderna tiden, med våra globala kommunikationer, har de tidigare ganska starka kulturella barriärerna mellan olika folk försvagats kraftigt. Detta har också lett till ökat genetiskt utbyte. Så långt tycks alltså trenden vara mot mindre snarare än större skillnader mellan olika människogrupper." är den troligaste raden i det här inlägget ändå.

Om vi ändå ska tänka på motsatsen så får vi inte glömma bort att evolutionens vinnare kanske inte nödvändigtvis är de som anammar teknik utan istället de blir på smällen när man är 16...

Håller med dig, martin121. Och det är därför jag föredrar att se den här sortens tematik som en tillspetsning av en diskussion som mera centralt handlar om våra både enskilda och kollektiva val i livet, just nu.

Här bekymrar jag mig för samma sak som du, Robert, när du oroar dig för att "utbildning leder huvudsakligen till mer inbillning". Detta blir tydligt för mig när jag skärskådar "andan" i dagens dominerande utbildningar. Var är människan som människa i dem? Vad som utbildas är snarare funktioner än tänkande individer.

Om man är vetenskapligt lagd kan temat i fråga förstås också fungera som en tankestimulerande inkörsport till närmare reflektioner om förhållandet mellan genetisk och kulturell evolution.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003