Det är en av många punkter i den senaste uppdateringen av OS X, Apples operativsystem:
Användarkonton för icke-administratörer kan nu lägga till och ta bort skrivare genom att aktivera föräldrakontrollen och välja "Får hantera skrivare".
Traditionellt finns det tre sorters användare i en dator. Vanlig användare, administratör och gäst. För att installera program (och skrivare) krävs det att man är administratör. Är man administratör får man å andra sidan göra allt i en dator, inklusive att ändra villkoren för de andra användarna... För att vara administratör för en dator bör man veta vad man håller på med.
Det är så mycket av dagens familjesituation som återspeglas i den nya funktionen i operativsystemet: det är uppenbart att det är föräldrar och barn inblandade, eftersom de har valt att lägga funktionen i föräldrakontrollen.
Jag ser framför mig pappan i familjen (ja, jag är fördomsfull har studerat data över hur det förhåller sig i verkligheten) som är trött på att behöva hantera skrivarna -- det finns väl inga problem med att vem som helst skulle få ansluta en skrivare, jämfört med allt farligt som finns ute på nätet, tänker han.
Men det är ändå lustigt att en sån här ändring ändå kan göras i ett operativsystem givet vilken stor apparat det är -- kanske är det någon Apple-medarbetare som själv har haft problemet och lyckats få med det i roadmappen för utvecklingen. Och visst är det lustigt att de är så försiktiga -- varför inte låta vilken användare som helst hantera skrivarna, utan bara de som får tillstånd genom föräldrakontrollen?
Funktionen kommer förstås att användas av systemadministratörer på arbetsplatser där de vanliga arbetstagarna inte har administratörsrättigheter, men där IT-supporten är trött på att behöva springa runt och installera skrivare åt folk. Vad säger IT-supporten om att behöva aktivera föräldrakontrollen på arbetsplatsen? :-)
/Simon
Intressant! Vad gäller den avslutande frågan är min erfarenhet att 1) Organisationer som har IT-support använder inte OS X i någon större utsträckning 2) IT-supporten kan naturligtvis omöjligt låta någon annan än IT-supporten hantera skrivare. Däremot kan IT-supporten tänka sig att aktivera föräldrakontroll på arbetsplatsen om det skulle kunna vara ytterliggare ett sätt att begränsa den enskilde anställdes kontroll över sin kontorsmiljö. IT-supporten skulle nämligen föredra att datorerna inte användes över huvud taget.
(Men jag är kanske bara fördomsfull. Någonstans finns säkert en IT-support som faktiskt är en support och inte en övervaknings- och inlåsningsfunktion.)
Posted by: Anders | 16 maj 2009 at 09:27
Ja, jag håller inte riktigt med... Jag jobbar en del på universitetet där många kör OS X, och visst kan man ha lite strider med supporten där och i andra organisationer, men för det mesta funkar det bra.
Apropå inlägget tycker jag att man kan skilja mellan arbetsplatser där man har admin-rättigheter och där man inte har det. Min erfarenhet är att arbetsplatser där man inte har admin-rättigheter har svårt att funka vad gäller IT-användningen. Om jag hade bytt jobb idag hade det nog varit en av frågorna jag hade ställt på en intervju, för att veta om jag skulle jobba på företaget...
Posted by: Simon | 16 maj 2009 at 20:33