Det är lustigt, fler och fler av mina bokmärken på delicious får taggarna "privacy" och "business models". Det måste tyda på nånting -- inte bara att företagen är medvetna om integritetsproblematiken, utan även att de bygger in den i sina tjänster.
Se på Googles senaste initiativ, "intressebaserad annonsering", där människor ska delas in i kategorier baserat på sin surfning. Vem bestämmer kategorierna? Ja, inte är det du och jag i alla fall. Och även om jag fick bestämma kategorierna så är det så många kategorier som jag efter mitt beteende skulle hamna i men som jag aldrig skulle kännas vid. Jag har trots allt åsikter som svarar mot en miljöpartist, trots att jag lever som en folkpartist...
Så här säger Google själva i ett mail som igår gick ut till alla med Adsense-konto:
Med intressebaserad annonsering kan annonsörer visa annonser baserat på hur användaren tidigare har samspelat med dem, till exempel besök på annonsörens webbplatser, samt nå användare baserat på deras intressen (t.ex. sport). Intressekategorierna kommer att utvecklas genom att vi känner igen vilka typer av webbsidor användarna besöker i Googles innehållsnätverk. Exempel: Om en användare besöker många sportsidor lägger vi till dem i intressekategorin "sportintresserade".
Faktum är att detta är en av de metoder som används vid klassisk hjärntvätt, så som det praktiserades på krigsfångar exempelvis i Korea under förra seklet. En fånge frågades ut om allt var perfekt i hans hemland. Om fången till slut erkände något som inte var perfekt fick han säga detta till sina medfångar, hans röst basunerades ut med det negativa han hade att säga om sitt hemland. Tack vare detta offentliga uttalande blev det snart som att fången kom att stå för sina uttalanden, och försvarade plötsligt det negativa som sades om hemlandet. På det här sättet gick det att steg för steg bryta ner patriotismen och fångens verkliga värderingar.
I Googles modell ser vi något liknande. Google vill "spegla" vårt beteende i sin egen kategorisering. När vi surfar på nätet får vi en respons enligt en extremt enkel och reducerande modell av vad en människa är, men jag tror inte det dröjer länge förrän vi vänjer oss vid reduktionen -- kanske kommer den reducerade modellen till och med att ge oss större fördelar än vi känner att vi har idag, när vi har en ganska slumpartad annonsering. Kanske kommer vi att börja tänka på oss själva i termer av Googles kategorier. Ja, då är vi i min mening hjärntvättade.
I allt det här finns det förstås en mängd integritetshänsyn att ta, och det gäller i fortsättningen att navigera rätt... Exempelvis så fungerar hela det här enligt en "opt out"-modell, alltså att man får säga ifrån om man inte vill vara med. På en viss sida kan man ange att man inte vill vara med, och den informationen lagras i Googles cookie. Gör man som jag och regelbundet rensar ut Googles cookie av integritetsskäl, försvinner också informationen om att man inte ville vara med...
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.