Mårten skriver en del spännande i en kommentar till ett tidigare inlägg om hur man förr skapade sin musiksmak, och huruvida det spelade nån roll att det tog mer tid förr att hitta alla influenser, på blandband och i backar av utgallrade LP-skivor. Några reflektioner över detta:
Min egen nuvarande musiksmak skapades i princip med början 1991, när jag började umgås med en god vän, T. Det var förstås mycket lyssnande och lånande av LP-skivor och band, och ljudkvaliteten var sådär, men det spelade ju ingen roll.
Mest fascinerad var jag av att T hade hittat allt det här och på något sätt fått ihop till en helhet som kunde fylla olika behov -- det var inte precis mainstream-musik, men ändå något som kunde köpas i en välsorterad skivaffär.
Idag kan man mer eller mindre ta vilken artist som helst av de som jag exponerades för och mata in artisten i last.fm eller Spotify och så hittar jag de andra som fanns med i klustret. Idag med Internet-tjänsterna hänger artisterna i stället ihop i ett socialt genererat kluster på ungefär samma sätt som de hängde ihop i T:s huvud. Det gör att jag ser på T och hans musiksmak med mycket mindre fascination, som om det fanns något förutbestämt i det han gjorde...
Jag tror absolut att det spelade roll att det tog tid att forma sin musiksmak, men kanske mindre för själva tidens skull än för att det var en person som stod för rekommendationerna, och som kunde lägga fram musiken i en intressant ordning, så att man kom i kontakt med bra inkörsportar till nya former av musik. Jag har funderat på att lägga ut Spotify-listor till klassisk musik, men tänkt att man var tvungen att ha olika listor för vana och ovana lyssnare. Det blir lite som med franska ostar.
Jo, tiden spelade förstås en viktig roll också. Ibland funderar jag på att "audioscrobbla" för att se hur många gånger jag lyssnar på vissa låtar. Det är fascinerande med musik hur den kan passera olika stadier över tiden när man lyssnar om och om igen.
Sen kan jag undra lite över tillgängligheten också -- jag hade en kollega för några år sen som laddade ner alla filmer som hon och familjen såg, och som nästan hade slutat titta på film, för hon kunde ju göra det när hon ville, och det fanns oftast något bättre att hitta på vid varje givet ögonblick.
TV har ju traditionellt byggt på att höja "suget"/efterfrågan genom en begränsning av "utbudet" i det att man har varit tvungen att titta vid en viss tid. Alla som spelat in på DVD/video/hårddisk har väl råkat ut för att man sen inte har tittat på den inspelade filmen.
Jag undrar om liknande gäller för musik, men musiken är ju annorlunda bland annat eftersom många lyssnar samtidigt som de gör något annat, och den konkurrerar inte lika kraftigt om uppmärksamheten.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.