Erik Starck är en flitig bloggare, entreprenör och skribent och skriver om många aspekter av teknologi, samhälle och framtid, oftast relevant för Infontology, men också ofta från en mer "liberal" utgångspunkt -- jag vill inte skriva "optimistisk", utan snarare menar jag en grundinställning att många fenomen klarar sig bra om man släpper dem "fria".
Bloggen Framtidstanken var länge en mycket intressant publikation, och som en spinoff av den tillkom rapporten Den nya politiken som Erik skrev för tankesmedjan Eudoxa. Nu uppdateras inte Framtidstanken alls lika ofta som för några år sen.
Framtidstanken ägnar sig åt den accelererande utvecklingstakten och dess inverkan på samhället, systematiserat i tre "megatrender". Ur Framtidstankens manifest:
- Globaliseringen, vilket leder till nationalstatens död och städerna som de starka noderna i det internationella nätverket.
- Automatiseringen, vilket leder till kraftigt pressade priser på de flesta arbetsuppgifter vi idag använder människor till och en ständigt accelererande teknisk utveckling.
- Individualiseringen, vilket leder till ett fokus på hälsa, personligt välbefinnande, erkännande från andra och mental stimulans.
Bloggen Opportunity cloud är i så fall en mer "optimistisk" publikation som tittar på mänsklig aktivitet i "möjlighetsmoln", definierat som "summan av alla positiva möjliga saker som kan hända dig om du gör något för att de ska hända". En typisk, men intressant, inställning hos en entreprenör.
Dessutom bloggar han på gruppbloggen Skiften, som är uttalat "framtidsoptimistisk", vad nu det kan betyda... Den är intressant såtillvida att det finns en grupp människor som alla skriver om samma tema en vecka, men lite för inskränkt på grund av medlemmarnas alltför lika åsikter och utgångspunkter. En plats att kolla vad som är på gång, snarare än att kanske sätta sig in i en intressant debatt, om jag får vara lite bitsk...
Erik stötte jag på första gången på Pär Ströms diskussionslista Stromlist, för 4-5 år sen, och noterade hans då ohämmade optimism och ovilja att kritisera och reglera teknikutvecklingen. Sen dess har väldigt mycket hänt, eller så har jag förstått honom bättre, och några av de mest intressanta infontologiska diskussionerna har förts med den ofta mycket påläste och intresserade Erik.
/Simon
Tack för den där posten, kära grannar!
Det fick bli ett svar:
http://www.framtidstanken.com/2009/01/21/blogg-grannarna-ar-det-basta-med-att-blogga/
Hmm... om man har många grannar, får man en by då?
Hur ser er by ut?
Å hur kan man representera den och "besöka" den?
Posted by: Erik Starck | 21 januari 2009 at 10:43
Hej Simon
Om vi är för lika i åsikterna på Skiften, så kanske du vill utmana oss på ett "Veckans Skifte" som gästskribent? Det skulle vara stimulerande för alla.
Posted by: Waldemar Ingdahl | 24 januari 2009 at 13:54
Tack för invitationen. Det gör jag gärna. Ska fundera på ett ämne.
Posted by: Simon | 24 januari 2009 at 19:32