Paul Duguid pratar i ett intressant föredrag om information i ett perspektiv av 6 000 år bakåt i tiden. Jag tror att vi behöver fler såna analyser för att få lite perspektiv på vad vi gör nu i Google-tidsåldern.
Länkar till konferensprogram, Duguids föredrag (video), övriga videor.
Som exempel: från tiden före datorerna har jag bruna arkivlådor med tidningsurklipp. Det är ett nöje att bläddra i dem, för allt jag har sparat väcker minnen. Genom att papper "tar plats" har jag varit tvungen att rensa i flera omgångar och bara det mest intressanta är kvar. När jag bytte dator sist lämnade jag just den kategorin dokument kvar på den övergivna datorn, eftersom det inte fanns något sätt att gå igenom tusentals filer snabbt. Det tog ändå en hel arbetsvecka att byta dator för mig!
Duguid ger en hel del intressanta exempel på information förr och nu. Han tar upp Bruno Latours begrepp "immutable mobiles" för att beteckna ett dokument. Alltså att det både är "oföränderligt" och "flyttbart", som ju är centrala egenskaper för att öka dess användbarhet men ändå kunna hänvisa tillbaka till något som behåller sitt innehåll över tiden. Här skriver Latour i en längre artikel själv om begreppet.
En rolig episod i Duguids föredrag är när han berättar om hur han sitter och studerar och transkriberar manuskript som är ett par hundra år gamla. Eftersom han blir allergisk av dammet sitter han med munskydd. En annan forskare kommer in i biblioteket och sätter sig i stället och riktigt inhalerar med näsan långt nere i pappren, vilket förstås chockerar Duguid.
När de börjar prata säger mannen att han letar efter utbrott av kolera, som kännetecknas av att de har desinficerat allting med ättika, och spåren av ättikan är fortfarande kännbara när man luktar på dokumenten. Mannen gör utbredningskartor över epidemier.
Duguid får sig en tankeställare när han funderar på trovärdigheten i de dokument han själv intresserar sig för -- om ett dokument berättar om hur samhället och handeln blomstrar och det sen visar sig att det är skrivet på en plats där kolera-epidemin grasserar, hur ska man då se på sanningshalten i texten?!
Tack Chris för länken! /Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.