Så var den här, utredningen om en ny lärarutbildning, med namnet En hållbar lärarutbildning.
Det är lite skrämmande när man tänker på att IT-frågorna kom med i ett tilläggsdirektiv och att Thomas Nordling som företrädde dessa inte har varit med i utredningen mer än sen i juni. Hur hade det sett ut annars?De huvudsakligen infontologiskt intressanta aspekterna kommer fram i avsnitt 5.5, IT i lärarutbildningen. Där ställer man upp tre "dimensioner":
- IT som verktyg och informationskälla
- IT:s möjligheter till förnyelse och fördjupning
- Den sociala dimensionen av IT
Här omfattas frågor om IT som allmän samhällsföreteelse, men också medias roll och olika förhållningssätt gentemot media. Frågor om säkerhet, integritet och etik måste tas upp. Inte minst är det på sin plats att behandla IT:s påverkan på samspelet mellan människor, där ämnen som mobbning och social isolering framstår som givna.
Men allting hänger ju på hur mycket det här tas på allvar. Fyra rader i en 500-sidig text...
Och om det här ska vara en "hållbar" utbildning tror jag det är lite fler aspekter som måste tas upp. Här är några, men fyll gärna på i kommentarerna: digital infrastruktur, kulturförändringar, agent-teknologi och robotar när dessa integreras i samhället, samhällsförändringar till följd av automatisering, identitetsförändringar till följd av avancerade beslutsstödsystem. Javisst, det här tillhör "framtiden", men det är ju där utbildningen kommer att finnas.Kanske måste man vara glad om dessa fyra rader finns kvar efter remissrundor och riksdagsbeslut, men hade man kunnat önska sig lite mer på det här området fanns det mycket att skriva.
/Simon
"We need to be attentive to the ethical dimensions by which we are generating knowledege,producing culture,and engaging in politics together."
Så lyder efterordets avslutande mening i den senaste utgåvan av Henry Jenkins´ Converging culture.
(Märkligt nog följs titeln inte av ett enda frågetecken.)
Posted by: Robert L | 03 december 2008 at 22:50