Jag höll en föreläsning för nybörjarstudenterna i medieteknik om internetjuridik. Inför föreläsningen fick de ställa frågor om ämnen att ta upp i föreläsningen. Det kom väldigt mycket frågor inom många områden, vilket visade att intresset verkligen finns för ämnet, även om deras begreppsapparat var väldigt begränsad.
Och det var inte bara fildelning och upphovsrätt, utan även mer övergripande som yttrandefrihet, äganderätt och integritetskränkningar.
Det blev inte så mycket konkreta svar från min sida, eftersom lag-apparten är så långt efter. Det är lustigt idag -- det känns mer givande att prata om det som diskuteras hos Copyriot än det som kommer från Regeringen eller Datainspektionen. Här är exempelvis ett av Rasmus inlägg om distinktionen mellan skapare och uttolkare som lever kvar inom juridiken, trots att verkligheten för länge sen har ändrats.
Den mest intressanta frågan var dock denna:
Borde inte regler om vad som får och inte får göras på internet läras ut redan i grundskolan?
Jag kan bara hålla med. Men frågan är hur man kan ställa upp en tidsram för detta.
/Simon
Som SO-lärare förår 8 och 9 skulle jag dö av lycka om jag fick en fullgod arbetsplan för att lära mina elever vad som är tillåtet och inte tillåtet på internet.....
Posted by: Bjorn C | 14 november 2008 at 15:33
Ja, vi får lägga på minnet att det finns efterfrågan på sånt material, men samtidigt akta oss för att komma för nära målet. Att dö av lycka må vara behagligt, men vi får väl se till samhällsnyttan också. :-) Ursäkta, det är fredag.
Posted by: Simon | 14 november 2008 at 15:59