För ett par år sen blev det ett himla liv i USA kring Wikipedia. Utlösande faktor var Wikipediaartikeln om John Seigenthaler (historien om fadäsen finns nu i Wikipedia). En kort översikt av en del reaktioner finns i denna USA Today-artikel. Kärnproblemet i denna incident var uppenbarligen möjligheten att publicera falsk information på Wikipedia. Det redaktörsystem som nu är i bruk tycks dock fungera hyfsat när det gäller att hålla sådant borta, även om det naturligtvis kan dyka upp tillfälligt, för att sedan raderas eller ändras. (Jfr dock slutet av detta inlägg...)
Min egen erfarenhet är att Wikipedia är mycket användbart och oftast "tillräckligt" pålitligt för begränsade syften, som att göra en snabbkoll, i flykten så att säga, i inledningsskedet av någon undersökning. När det gäller mera krävande uppgifter bör man dock alltid gå till andra källor också. När jag hade uppsatskurser och fungerade som handledare på universitetet tillät jag aldrig någon att använda Wikipedia som förstakälla för någonting. Men det ska tilläggas att jag inte tillät någon att använda NE som förstakälla heller -- NE måste också behandlas källkritiskt! Uppslagsbok som uppslagsbok. Ju primärare källa desto bättre och olika primära källor måste som regel jämföras och ställas mot varandra, etc etc.
Problemet med Wikipedia är m a o inte att det inte alltid är pålitligt; ingenting är alltid pålitligt. En mycket intressantare problematik har att göra med vad som finns/inte finns och hur något finns i ett uppslagsverk. Detta är källkritik på en högre nivå, som inte handlar om fakta, utan om tankeramen kring det som betraktas som fakta och om vilka fakta som är viktiga för vem.
I vårnumret 2008 av 2600 redovisas ett intressant experiment med Wikipedia. Barrett Brown testade "NPOV", dvs "Neutral Point Of View", som sägs vara vad Wikipediaartiklar strävar efter att upprätthålla. Först gjorde han ett tillägg till artikeln om Joseph Brown Jr, mormonernas "profet"; det handlade om omständigheterna kring Smith Jr:s död. Tillägget avlägsnades omedelbart med motiveringen att referenser saknades. Sedan gjorde han ett tillägg till artikeln om Joseph Smith Sr, den förres far, om att denne var medlem av frimurarna, med referenser. Detta tillägg behölls. Därefter gjorde han ett omfattande tillägg till artikeln om The Sovereign Military Order of Malta (SMOM), taget direkt från en av ordens interna medlemspublikationer. Fastän detta förfarande inte överensstämde med Wikipedias riktlinjer behölls tillägget. Brown gjorde också ytterligare provändringar, som jag inte går närmare in på här.
Slutsatser? Det är tydligt, påpekar Brown, att artikeln om Joseph Smith Jr övervakas noga, av administratörer med sympaati för mormonernas tro: "For example, in addition to the historical fact that Joseph Smith Jr. was shot to death in a gunfight, the article mentions that he is considered a martyr, even though he is only considered a martyr by Mormons. [...] The information I submitted was not libelous and was historically accurate. However, the information was not flattering, and so another editor found any excuse to remove it" [s 55]. Jag har själv sett flera artiklar där det efter vissa påståenden har stått en anmärkning om att referenser saknas och bör läggas till, men där texten står kvar så länge; det ligger alltså något i Browns misstanke. Tillägget om Smith Sr, med sakligt sett likartad information, behölls.
Den tillagda informationen om SMOM behölls, fastän den stred mot Wikipedias citeringsprinciper, vilket Brown menar beror på att även om detta är en inflytelserik organisation så är den föga känd och följaktligen okontroversiell. Brown kommenterar: "I find this to be very interesting. It illustrates to me that articles which are not well understood can easily be manipulated by anyone claiming to have information. It takes a concerted effort by concerned individuals to check citations and references" [ibid].
Avslutningsvis spekulerar Brown om hur en organisation med tillräckliga resurser, t ex CIA eller Al-Qaida, relativt lätt skulle kunna ta kommandot över vissa uppslagsord. Det finns många dimensioner i källkritikens konst...
/Per
Recent Comments