DN.se har en praktisk artikel om "Så får du koll på dina barn". Den tipsar om den praktiska tjänsten "virtuellt staket" från Itrace och använder orden:
För föräldrar som ofta rör sig ute i skog och mark med barnen kan det säkert vara lockande att stoppa ner en gps-sändare i ryggsäcken
Artikeln för inte fram något som helst kritiskt perspektiv. Kan det vara så att det här nu i DN har blivit helt okontroversiellt?
Längst ner står det att artikeln på DN kommer från nyteknik.se. En sökning senare hittar jag artikeln, som ser rätt annorlunda ut än den i DN, och där finns det rätt viktiga tillägget, med råd från Barnombudsmannen om de etiska villkoren för att använda tjänsten.
– När föräldrar och barn kommer överens om att använda den här typen av teknik för att skapa trygghet, då kan det vara ett positivt verktyg i föräldraskapet.
– Men om man däremot skulle lura den på sitt barn, eller tvinga barnet att ha den mot sin vilja så är det en enorm integritetskränkning.
– Tekniken kan till och med användas i direkt olagliga syften där föräldrar vill hålla koll på var barnet befinner sig för att bestraffa barnet om det gör saker som inte accepteras av familjen.
Hur kan man ta bort en sån sak när man återpublicerar artikeln på ett sätt som ska få en att tro att det är samma artikel både i DN och Ny Teknik? Även titeln på artikeln är samma.
Ibland tänker jag att journalister känner att de tvingas att pliktskyldigt lägga till det kritiska perspektivet. Att BO i det här fallet är som en "gisslan" -- hon måste vara med och låta sig intervjuas, och säga vad hon ska, men sen struntar man i det och råder folk att köpa ännu en "användbar" pryl.
Länk via NITA. /Simon
Med tanke på hur gps marknadsförs till föräldrar är det märkligt att DN förhåller sig helt positivit till sådana prylar. Dessa prylar kommer inte att först och främst användas i skog och mark.
Dessutom kommer prylar inte användas av föräldrar mot sina barn - där det finns en svag argument att föräldrar måste kunna skydda sina barn - utan leksakerna kommer att användas av vuxna mot varandra.
Tänk svartsjuka (med betoning på sjuka) partners som får tillgång till sådana leksaker...
Posted by: Mathias Klang | 24 oktober 2008 at 10:27
Ja, man hoppas ju att du har fel i det du skriver Mathias, men hur skulle man kunna göra folk mer medvetna om integritetsproblemen i det här?
Posted by: Simon | 26 oktober 2008 at 19:54