För två år sen släppte AOL 20 miljoner webbsökningar, avidentifierade men med unika användarnummer så att man kunde plocka ut och profilera enskilda personer som låg bakom sökningarna. AOL släppte informationen för att den skulle kunna vara intressant för forskningen.
Jag missade att följa upp nyheten då, men den är än mer aktuell idag, i diskussionerna om övervakning och mass-avlyssning. För det visade sig relativt lätt att plocka fram verkliga personer bakom sökningarna. Läs gärna artikeln i New York Times.
Det här kommer nog att bli en av de kommande stora AI-utmaningarna, att ta ett material av underbestämd information, genererad av människor, och sedan dra slutsatser om intentionerna hos människorna som ligger bakom informationen.
Artikeln beskriver en Thelma Arnold i 60-årsåldern som spårades upp av tidningsreportrar baserat på sina sökningar. Hennes liv exponerades genom sökningarna. Eller var det kanske andras liv? Hon sökte på “hand tremors,” “nicotine effects on the body,” “dry mouth” och “bipolar” men inte för sin egen skull, utan för att få information så att hon kunde lugna sina vänner som var sjuka eller ville sluta röka.
Men det är väl som i fallet med Arboga-morden och Pirate Bay, att den här sortens diskussion bara kan komma upp när det finns några känslomässigt gripande omständigheter, som att personers liv exponeras på det här sättet.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.