I kommentarerna till föregående inlägg betecknar signaturen thomas ordet "nörd" (nerd) som ett intetsägande skitord. Jag håller inte med honom.
Möjligen beror det på att vi har skilda uppfattningar om vad en nörd är. För mig ligger fokus på det extrema intresset kombinerat med viss social tillbakadragenhet. Nördar fanns förstås före datorernas tid, och hade gärna funnits på dinosauriernas, om man säger så. :-)
Jag tror inte det är en slump att nördar och datorer går så bra ihop. Det finns mycket hos datorn som artefakt som tilltalar den här sortens extrem intressefixering, bland annat att det finns så mycket kunskap på djupet att hämta innan man känner att man behärskar intresseområdet.
Nördarna för mig är de nya frimurarna -- shit vilken liknelse... Förstå mig rätt. I slutet av medeltiden fanns det kårer av "fria murare" som färdades över Europa och byggde den (då) nya tidens mästerverk inom infrastrukturen, som de mäktiga katedralerna. Deras extrema yrkesskicklighet skilde dem från det övriga samhället och de slöt sig samman mer och mer för att bevara sina hemligheter.
På samma sätt är det nördar som bygger vår tids katedraler. Jag har träffat många nördar i olika utvecklingsprojekt. De är ofta extremt måna om sin kod, att den måste skrivas på ett visst sätt för att systemet ska vara både robust och säkert.
Alan Cooper beskriver också systemutvecklarens uppgifter på ungefär det här sättet i sin "The inmates are running the asylum". Deras uppgift är att fokusera på att få sina moduler att vila på varandra ungefär som när man bygger ett högt torn.
En annan aspekt hos datorer som jag tror lockar är den extrema konsekvensen. Som Bruno Latour säger: datorer är det mest etiska man kan tänka sig. Varje gång handlar de efter samma oomkullrunkeliga principer.
Ett av de forskningsprojekt jag ibland funderar på handlar om just det här: etiska och estetiska ideal hos systemutvecklare, hur deras djupa kunskaper till och med i vissa fall kan vara en bidragande orsak till deras sociala isolering -- hur ska man över huvud taget kunna börja prata om något som har med datorer att göra om den man pratar om inte har de grundläggande begreppen klara för sig.
I julas träffade jag en av mina nörd-vänner och pratade med honom om de nya utvecklingsmiljöer som har kommit på senare år, som Yahoo! Pipes, som låter en bygga rätt avancerade system bara baserat på RSS-flöden, olika filtreringar, dynamiska sökningar etc. Men han var inte alls intresserad, tvärtom oroad. Han såg nya system byggas på sank mark, av folk som inte förstod hur datorerna fungerar i grunden. En stolt katedral-byggare.
/Simon
P.S. För den som vill kolla lite på Yahoo! Pipes kan man börja här, med YouTunes, en pipe som tar topplistan från iTunes Music store, kör en sökning med låttitlarna som sökbegrepp på YouTube och som resultat får man ett RSS-flöde med videorna till låtarna på iTunes' lista! Elegant.
Nördighet är underskattat och något outrett. Via länken nedan ges en definition som knådar begreppet en aning.
http://poagren.blogspot.com/2005/07/om-star-wars-p-telnet.html
Posted by: P O Ågren | 15 maj 2008 at 18:09
Jag gillade exemplet, men tyckte att det som definierades kanske snarare var "humor" än "nördighet" -- kändes lite som det lilla jag har läst av Arthur Koestler när han skriver om humor.
Posted by: Simon | 15 maj 2008 at 19:45