Diskussionen om IT och lärande i skolan och "för framtiden" har intensifierats under det senaste året. På Infontology har vi diskuterat detta många gånger förr, utifrån ett annat perspektiv än de man vanligen stöter på (se bl a dessa inlägg: 1, 2, 3, 4, 5, 6). När jag tittar igenom vad som nyligen har publicerats på KK-stiftelsens blogg Framtidens lärande, slås jag framför allt av den närapå totala avsaknaden av kultur och diskussion utifrån kulturellt grundade utgångspunkter. "IT" är fortfarande framför allt ett "verktyg". Ett verktyg för vad kan och bör man fråga sig.
Jag är medveten om att en given och inte oviktig utgångspunkt för fixeringen vid "IT" som "verktyg" är en fortsatt tämligen låg teknisk kompetens hos såväl lärarkandidater som redan verksamma lärare, när det gäller den pedagogiska potentialen hos digitala teknologier -- ett begrepp som i sammanhanget borde ersätta "IT". "Informationsteknologi" generellt innefattar ju rimligen även alla mera gammaldags sätt att lagra och ta fram information och tankemässig kunskap, såsom skrivandet och läsandet böcker. Vad det slappa användandet av uttrycket "IT" för med sig, är att man tenderar att grumla medvetenheten både om vad som är nytt och vad som är detsamma (som förr) när det gäller de digitala möjligheterna. Och det är här kulturen kommer in i bilden, ty teknisk kompetens är en sak men varför och till vad man skulle behöva denna är en annan och mycket viktigare fråga. Kan man inte medvetet, kunnigt och artikulerat diskutera den så vet man ju, ärligt talat, inte vad man pratar om. Egentligen.
Men vilken innebörd i ordet "kultur" är det då jag syftar på? Jo, det är två relaterade innebörder. För det första är det den kanske äldsta och viktigaste, nämligen "andlig" odling -- tankens och medvetenhetens främjande. För det andra handlar det om det sociala sammanhang i vilket detta främjande äger rum, eller inte äger rum -- med andra ord det överföringssammanhang (= tradition), vilket gynnar eller missgynnar just främjande av tankeförmåga och medvetenhet. Båda dessa saker är ofrånkomligen , hur de än gestaltar sig, bärare och förmedlare av en viss människosyn, en viss syn på vad en människa är och bör vara. I samband med diskussionen om hur digitala teknologier bäst utnyttjas i skolsammanhang betyder detta, att vilken ståndpunkt man än intar i den frågan, så kommer man oundvikligen att ge uttryck för en viss syn på vad en människa är och bör vara. Hela diskussionen om "lärande och IT" är alltså en kulturell diskussion, vare sig man (medvetet) erkänner detta eller inte.
Undantaget som bekräftar regeln att diskussionen saknar en medveten kulturell dimension är Kristina Hööks (wmv-fil) förslag om två nya ämnen i grundskola och gymnasium: "dataslöjd" och "mediakritik". Här finns distinktionen mellan färdigheter och medvetenhet. Båda behövs och jag vill tillägga att färdighet utan medvetenhet bokstavligen saknar kulturellt, människobefrämjande värde. Ett utmärkt förslag således och i linje med vad vi har skrivit tidigare på Infontology (klicka på de numrerade länkarna ovan!). Avgörande för innehållet i det möjliga ämnet mediakritik är dock naturligtvis utifrån vilka ståndpunkter media och mediaanvändning (och alltså lika mycket användningen av digitala teknologier i hela samhälet) bör kritiseras. "Kritik" ska här framför allt tolkas som ett övande av den egna urskillningsförmågan, vilket förutsätter det parallella utvecklandet av en grundläggande normativitet för vad en människa är och bör vara. Detta är vad en kulturell diskussion om "IT" skulle handla om. En sådan diskussion kan alltså, om man ska vara realistisk på riktigt och inte bara i ekonomisk mening, inte separeras från andra viktiga samhällsdiskussioner. "IT" i skolan bör alltså vara dataslöjd i ett meningsgivande sammanhang i vilket "IT" inte är denna mening. "IT" har ingen mening i sig!
Om Hööks förslag skulle tas på allvar kan det leda till riktigt djupgående och omtumlande diskussioner, men jag undrar i mitt stilla sinne om så blir fallet. Det finns en stark "tradition" i vårt land att inte bedriva den sortens diskussion. Jag är tacksam för varje läsare som är beredd att visa att jag har fel på den punkten.
/Per
Recent Comments