Med tanke på hur mycket av samhällets infrastruktur som är uppbyggd runt att eposten fungerar som den ska är Telias information nedan häpnadsväckande. Efter deras stora epost-krasch nyligen motiverar de varför de inte ger någon vettig kompensation till sina kunder, utan de får nöja sig med en värdecheck på 200 kronor som kan användas i Telia-butiker:
Då e-posten är en mervärdestjänst, det vill säga något som du vanligtvis inte betalar för, så har vi valt att kompensera med en värdecheck.
Jag borde kanske hellre välja att betala för min epost, så att jag kunde få en vettig kompensation när det går åt pipan... Man kanske borde fråga Telia vilka tjänster de anser att man betalar för, och vilka som är mervärdestjänster. Jag ser det som att man köper ett paket med tjänster när man köper bredbandstjänster. Ingår ingen epost eller inget utrymme för webbsidor tar man ju med det i beräkningen när man bestämmer sig för vilken levereantör man väljer.
Hej Simon!
En kommentar som inte direkt anknyter till detta, men som också handlar om att vitala funktioner i samhället (som f ö borde störtas över ända enligt VFH - något som man kan säga mycket om en annan gång) viftas bort eller slarvas över bara för att de är dator-/inrente-baserade: 12000 patientjournaler i region Skåne blev otillgängliga för vården pga en tvist med leverantören. Regionens IT-ansvarige (som f ö även handlar konsulttjänster för bygg och fastighet) kommenterar till SDS: "Vi kunde inte i vår vildaste fantasi TRO att vi inte ägde patient-materialet". Man har alltså inte förvissat sig om det. Omvänt fick de (Regionfastigheter) avbryta en jättelik ramavtalsupphandling av byggkonsulter för att de ville tillskriva sig full äganderätt för allt material dessa skulle producera (alltså inte bara strukturera som i journalfallet).
Posted by: Mårten Belin | 17 januari 2008 at 14:17
Intressant i Sydsvenskan om äganderätten till patientmaterialet. Här är lite länkar till de artiklarna. Säger en del om vad som kommer att krävas inom "digital beställarkompetens" i framtiden...
http://sydsvenskan.se/lund/article293708.ece
http://sydsvenskan.se/lund/article293704.ece
http://sydsvenskan.se/lund/article293940.ece
Och samtidigt då fantastiskt att Skåne-regionen agerar på motsvarande sätt när man sitter i motsatt maktposition!
Posted by: Simon | 17 januari 2008 at 16:24