är ju Infontologys underrubrik numera. I största allmänhet vill jag angående detta påstå, att vad vi framför allt använder våra vetenskapliga och teknologiska kunskaper till är just att förverkliga fantasier. Fantasierna är vad som styr "utvecklingen", i den mån denna inte utgörs av senkomna reaktioner på "oförutsedda" konsekvenser (så som nu är fallet t ex i klimatfrågan).
Den moderna tidens mytologi odlas framför allt i science fiction (SF). Den utmärkta sajten Technovelgy listar ett stort antal idéer som först lanserats inom SF och sedan blivit påtaglig verklighet. Senast i raden är Apples iPhone voicemail, en idé som dök upp första gången i Frederik Pohls The Age of the Pussyfoot från 1965.
Ett likartat fenomen -- förverkligade fantasier -- är lanserandet av produkter som först bara har funnits som påhitt i filmer och teveprogram. Kolla den fascinerande listan hos Buzzfeed.
Och ändå envisas vi med att betrakta vårt samhälle som både "rationellt" och "upplyst" -- när det enda som är rationellt är medlen för fantasiernas förverkligande.
Att sedan Pohl, till skillnad från Klausner, inte stämmer Apple och AT&T kanske också säger något?
/Per
PS. Tack Tommy för Buzzfeed-länken.
Det kan ju också vara så att vissa idéer är så pass bra att de förr eller senare blir ett med verkligheten. Förutsättningarna måste bara vara de rätta.
Då är det inte så konstigt at SF-litteraturen är först ute, dess uppgift är ju att söka i idé-rymden av möjligheter och beskriva vad den finner.
Posted by: Erik Starck | 06 december 2007 at 14:04
Fantasi och förverkligande av SF-typ hör väl inte en mänsklig morgondag till?
Posted by: Robert L | 06 december 2007 at 19:23