Sveriges Television har satsat brett på en dramaserie som heter Sanningen om Marika. Serien går i fem avsnitt på TV, och kompletteras av aktiviteter på nätet och debatter i rutan, och kanske en del i "verkligheten" också. För serien är i princip en del av ett "alternate reality game" (ARG) där man spelar ett spel med den vanliga världen som "spelplan" och förstärker den med element som tillhör spelet.
Serien, varav bara första delen ännu har visats, är ganska välspelad, den är modernt dramatiserad i en mängd skiftande miljöer, och stundom förhållandevis fängslande. Men den är också anmärkningsvärd genom att medvetet sudda ut gränserna mellan (seriens) fantasi och (tittarens) verklighet och genom att tala om att den gör det, men på ett sätt som inte upphäver den inbyggda ambivalensen.
Detta väcker ett visst obehag som kan vara värt att reda ut lite närmare.
Hittills tycks reaktionerna på serien ha varit blandade. Johanna Hagström på Göteborgs-Posten tycker att det är "dynga".
Anna-Karin Johansson på Helsingborgs Dagblad skriver att alla "klurigheter och finurligheter och uppgifter som presenteras som fakta gör mig förvirrad", men också att de många frågorna som hopar sig gör serien intressant.
Sydsvenskans Ulf Clarén berättar att när han "försöker sätta [sig] in i den cybervärld som skapats för det här projektet hamnar jag i ett rörigt sammelsurium som efter en stund känns både ointressant och obegripligt." TV-dramat som sådant tycker han dock är bra, verkar det som.
Britta Svensson på Expressen "mådde illa av att den usla fiktionen blandades med påhittad 'verklighet'".
I en text från TT kan man läsa:
--Budskapet med projektet är just källkritik, och en förmåga att kritisera och ta ställning i sitt eget liv. Det är meningen att skapa de här tveksamheterna mellan verklighet och fantasi, säger Christopher Sandberg, vd för företaget The company P, som ligger bakom hela... ja vad det nu ska kallas.
På nätet i övrigt finns det än så länge inte så många kommentarer av intresse. Ett undantag är bloggen Veckans bild som på ett bra sätt placerar in serien i ARG (alternate reality game)-sammanhanget. Skribenten "kris" menar att "ARG är ett rätt så vedertaget sätt att roa sig" och ondgör sig över att "när SVT nu hakar på tåget efter långt om länge så reagerar tittarna som om det fortfarande var 1955". Ovan citerade tidningsskribenter är m a o helt ute. De borde hänga med sin tid lite bättre. Det gör vi dock här på Infontology och ARG-fenomenet är ingen nyhet för oss ;-)
Men allt nytt är inte automatiskt okej bara för att det är nytt. Man bör i synnerhet fråga sig vad som händer när ett ARG invaderar Svenssons tevesoffa. Normalt är deltagarna i ett ARG införstådda med premisserna. De vet att de "låtsas att det är på riktigt" och de kan vanligen skilja spelverkligheten från vardagsverkligheten. Men är förutsättningarna desamma när en väsentlig del av ett ARG sänds av en tv-kanal?
Om man går in på SVT:s Marikasajt så möts man -- konstigt nog i SVT-sammanhang -- av en sorts varningsmeddelande:
Innehållet på dessa sajter är en del av ett fiktivt verk. Åsikter som presenteras återspeglar därmed inte alltid SVT:s värderingar. Eventuella överensstämmelser med i verkligheten förekommande personer, namn, platser och händelser är för det mesta rena tillfälligheter. [våra kursiveringar]
Alltså: ibland står SVT för vad som sägs i serien, och ibland finns det överensstämmelser med verkligheten. Detta skulle i och för sig kunna sägas om praktiskt taget allt som sänds i TV, inklusive nyhetsrapporteringen. Så varför betonas det särskilt i just detta sammanhang? Man blir knappast klokare av fortsättningen:
Projektet använder alla tänkbara plattformar [...]. Du måste använda ditt eget omdöme och du är själv ansvarig för allt du gör och säger på och utanför dessa sajter. [...]
Genom att trycka på OK tar jag ansvar för mina handlingar och vill ta del av fiktionen. Om du inte kan skilja på fiktion och verklighet och därmed inte kan ta ansvar för dina egna handlingar, tryck då på avbryt.
Är dialogrutan på allvar eller på skoj för att öka spänningen? Den förefaller att vara på allvar, framtvingad av att man på SVT vill försöka friskriva sig från att någon faktiskt tar historien på allvar. Men om den är på allvar, vad betyder då den sista raden? Hur vet jag om jag "inte kan skilja på fiktion och verklighet"? Tänk om min "verklighet" är "fiktion" för andra? Vem har rätt? Varnings- eller friskrivningstexten på SVT:s sajt tar för givet att skiljelinjen mellan verklighet och fiktion är klar för alla, inklusive den som inte alls kan skilja på fiktion och verklighet. Denne förutsätts inse att hon eller han ska klicka på "Avbryt" och inget annat. Men om detta inte är en del av fiktionen så är det ju direkt korkat. Och om det är en del av fiktionen så gör det ett minst sagt egendomligt intryck.
Efter första programmet visades en debatt. Den bestod av en sociolog, huvudrollsinnehavaren i serien, en av manusförfattarna, samt den kvinna som hävdar att allting i serien har hänt på riktigt. Den här debatten var ju fejkad, men sociologen kanske riktig. Det finns en sociolog Magnus Karlsson på Lunds Universitet, men från hans foto går det inte riktigt att avgöra om det är samme man. Denne sociolog måste ju veta om att det är en fejkad debatt, men varför då ställa upp som vetenskapsman -- är det så intressant för honom att vara med och skapa den här spelupplevelsen? Varför vill han associera den vetenskapliga kunskapsbildningen med ett spel som bygger på konspirationsteorier? Om han ville vara med och skilja ut sin vetenskapliga ståndpunkt behövde han ju vara med i en verklig debatt -- inte i en fejkad!
När SVT går ut och satsar sin trovärdighet på en sådan här blandning av fiktion och verklighet är det svårt att sitta och vara helt säker på vad som är på riktigt. Också vi, som verkligen är utbildade, kritiskt tänkande forskare och vet vad ARG är, känner oss starkt ambivalenta och lite olustiga när det gäller "Sanningen om Marika" som fenomen. Varför finns det en intervju med Pär Ström på SVT-sajten? Det Pär säger i denna är sådant vi har belyst många gånger här på Infontology -- långt innan det blev någon debatt i svenska massmedia. Pärs (och vårt) budskap är djupt allvarligt -- i verkligheten. Men hur ska/kan det uppfattas om det behandlas som en del av en fiktion?
Det skulle kunna finnas en liten grupp människor som faktiskt har den utbildning och den distans som behövs för att kunna spela med i ett sånt här spel, när det understöds av den statliga televisionen. Men den grupp som har lätt paranoida drag och som skulle lockas att vara med i detta är mycket större.
Idag lever vi i ett samhälle som inte gynnas av att man odlar konspirationsteorier och saluför dem som alternativ till bildning. Säkerhetsexperten Bruce Schneier skriver en hemsk men fantastisk krönika om "kriget mot det oväntade", där allt som är annorlunda är misstänkt på förhand, och där Schneier skriver om hur man i USA har piskat upp en stämning av att varje avvikelse måste rapporteras och utredas. I ett sådant samhälle frodas konspirationsteorierna.
Men att sådana teorier frodas bör självklart (?) inte tas till intäkt för att de är verkliga, bara för att de verkar "logiska" i sina anhängares ögon. Att förhålla sig till och granska påstådda konspirationer är en krävande och ansvarsfull sysselsättning, som SVT nu gjort till ambivalent "underhållning".
Och SVT försöker absolut inte hålla "verkliga" konspirationsteorier borta från spekulationerna. Tar man en forumtråd från för ett par veckor sen visar den en fejkad dialog mellan olika parter i produktionsorganisationen, där man hänvisar till konspirationsfilmen om 11 september "Loose change", upplagd av vaken.se som är en sida för allsköns konspirationsteorier.
Har SVT nån beredskap för att ta hand om människor med paranoid personlighetsstörning vars sjukdom går igång på den här sortens ambivalenta resonemang? Ja, det kan de ju ha.
Kanske är Sanningen om Marika samproducerad med psykvården, i samma anda som att Trazan och Banarne producerades i samarbete med Trafiksäkerhetsverket.
/Simon och Per
P.S. Vi var lite oense om slutet här, så det har ändrats ett par gånger...
Technorati Tags: infontology
Recent Comments