Det är intressant att studera hur infrastrukturen för lagstiftning byggs upp. Ser man på identitetsstöld exempelvis så verkar det inte vara olagligt att låtsas vara någon annan (exempelvis på en social nätverkstjänst) så länge man inte gör något brottsligt.
Det betyder att det inte ens går att polisanmäla saken och få den prövad.
Så här skriver DN om Sofi Fahrman som hittade "sig själv" på Facebook:
Hon funderar på att polisanmäla det som har hänt, men lagstiftningen är otydlig just när det gäller att använda någon annans namn.
Så länge den person som har lagt upp sidan i hennes namn inte har använt hennes identitet för att göra något olagligt är det oftast inget brott.
Identitetsstöld finns inte särskilt reglerat i brottsbalken, enligt Datainspektionen.
Samtidigt tror jag det är självklart för många att det är ett socialt oacceptabelt beteende i den verkliga världen att någon går ut och låtsas vara någon annan. Om jag kommer till jobbet och presenterar mig som om jag var min kollega Lennart, så kommer jag att betraktas som sjuk. Visst, det är inte brottsligt, men min sociala grupp kommer inte att låta det fortgå.
Fahrman säger att hennes vänner har trott att det var den riktiga Sofi Fahrman som de interagerade med. Intressant, eftersom det visar hur liten del av den mänskliga personen som kommer till uttryck på en sådan tjänst. När Facebook-Sofi (den riktiga eller den falska) försöker visa att just hon är den riktiga kanske det inte kan finnas något som skiljer dem åt? Facebook kanske har för liten "emotionell bandbredd"?
Ser man på hur andra beter sig på Facebook vad gäller att kontakta främlingar och dela med sig av personliga uppgifter till dem verkar folk inte så nogräknade. 41 % av användarna delar med sig av personlig information till en groda...
Nåväl: tänk dig en framtida tidpunkt när identitetsstöld är ett brott. Vilka krafter har påverkat framväxten av denna lagändring? Jag har tänkt mig att den digitala jurisdiktionen skulle byggas ut genom att folk skulle driva fram prejudicerande rättsfall, vilket under lång tid skulle skapa en ganska stor rättslig osäkerhet.
Men i det här fallet kan man ju inte ens polisanmäla för att få det prövat. Så kanske blir det genom att någon väldigt inflytelserik person får sin identitet stulen på ett väldigt viktigt nätverk, och kan utöva lobbyverksamhet eller mediestorm så att lagstiftaren tar sitt ansvar.
Det hela handlar ju också om att de sociala nätverken liksom inte är så hemskt viktiga ännu. Det stora nätverket har ju ännu inte skapats. Vissa ser sina nätverk som viktiga för dem, men ser man till samhället i stort så har vi inte ännu fått ett internet-nätverk som alla ser som viktigt.
(För att förstå hur viktigt ett användarnamn kan vara för vissa människor kan jag påminna om CmdrTacos utbrott när han tvingas byta ut sitt vanliga användarnamn i World of Warcraft...)
/Simon
Technorati Tags: digital jurisdiktion, identitetsstöld, sociala nätverk
Recent Comments