På 17- och 1800-talet, särskilt efter Darwins On the Origin of Species, skedde i ”Väst” en gradvis frigörelse från det teologiska tankesystemet. Idag märker vi en vida utbredd frigörelse från det vetenskapliga tankesystemet, paradoxalt nog samtidigt som vetenskapens reella inflytande är större än någonsin. I stället sätts samhällets agenda av ”opinionen” eller ”opinionerna”, vilka saknar all grund annat än tillfälliga reaktioner på och tillfälligt tyckande om tillfälliga händelser. Från individens horisont ser det hela rätt slumpartat ut och tar man ”opinionen” på allvar blir man själv lika obeständig. Och makt är samtidigt liktydigt med makt över ”opinionen”. Vetenskapen relegeras till tillfällig hjälpreda, när den inte på egen hand skapar produkter som ”opinionen” aldrig riktigt kan bestämma sig för vad de har för djupare betydelse, om någon. ”Opinionens” själva flyktighet omöjliggör ju någon bedömning värd namnet.
I ett fåtal fall kan detta för en del individer få den positiva effekten att de börjar och försöker att verkligen tänka själva, att reflektera, bedöma, sovra och välja. För dessa, men inte för ”opinionen”, kommer då behovet av att få kontakt med människor och skrifter som verkligen vet något, som uttrycker verkligt vetande – observera participformen - att öka. Vari består då detta vetande? Til syvende og sidst kan det inte bestå i något annat än en rätt urskillning vad gäller människans plats och värde här i världen, just det som det teologiska tankesystemet hade adekvata metaforer för, men som vi nu mestadels har glömt hur man ens uttrycker begripligt. I stället inbillar vi oss att det är antingen ”ett passerat stadium” eller något ”farligt irrationellt”. Och de ”religiösa” gör knappast något för att ta oss ur den villfarelsen. De fattar oftast inte själva, heller. De vet inget. Men det finns undantag från den allmänna, skiftande och flyktiga, trenden.
Alltså: Någonstans i Den långa svansen, någonstans i Webb 2.0-sörjan, döljer sig också verkligt vetande. Så kom nu inte och säg att jag är ”negativ”.
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.