Jag har just läst en av de mest tankeväckande böcker jag tagit mig igenom på länge: Brave New War av John Robb. Den rekommenderas varmt till alla som inte vill leka struts angående den värld vi lever i numera. Det som gör boken infontologiskt intressant är de radikala slutsatser Robb drar av det faktum, att allsköns teknologi och kunskap är lätt tillgänglig, billig och rörlig. Detta möjliggör vad han kallar Open Source Warfare.
Utgångspunkten är hans förståelse av den militära situationen i Irak. Där uppträder som vi vet ständigt nya attacker och attentat utan, från konventionell militär synpunkt, tydlig rim och reson. Framför allt tycks det inte finnas någon identifierbar ledare för "motståndet", samtidigt som detta verkar gälla en rad olika saker. Robb skriver:
The Iraqi insurgent movement is made up of at least seventy different groups. New groups seem to emerge almost every week. As far as we can tell, there isn't any identifiable command and control structure for the movement.
[...] The most likely explanation is the simplest. It has become an open-source insurgency. [s 113-14]
Robb kallar det följaktligen Open Source Warfare (OSW) och anknyter till Eric S. Raymonds karakteristik av mjukvara med öppen källkod och menar att analogin är följande (Raymonds kännetecken kursivt, OSW-principerna inom parentes):
Släpp uppdateringar tidigt och ofta (pröva nya typer av attack mot olika typer av mål så fort och så ofta som möjligt). Givet en tillräckligt stor grupp utvecklare blir varje problem tydligt och löses av någon (om tillräckligt många upprorsmakare prövar att attackera ett mål med olika taktiker kommer någon till sist att lyckas). Betatestarna är din värdefullaste resurs (de andra gerillanätverken är värdefulla allierade; de kommer att förbättra dina ursprungsplaner, svärma kring identifierade svagheter och skapa skyddande brus i systemet). Ge dina medutvecklares goda idéer erkännande (tillämpa enkla attacker som har en omedelbar och vittgående effekt). Perfektion uppnås när det inte längre återstår något att ta bort -- enkelhet (ju enklare attacken är, desto lättare blir den att anamma). Verktyg används ofta på oväntade sätt (en attackmetod kan ofta återanvändas på oväntade sätt).
När amerikanska styrkor försöker angripa denna OSW på sedvanligt vis, t ex genom att identifiera och oskadliggöra "ledaren för upproret", så går det inte eftersom det inte finns någon ledare. Grupperna kommer och går, bildas snabbt och upplöses lika fort. Och viktigast: de bildas hela tiden på nytt av olika skäl. Det finns inte en tanke bakom attackerna, utan många olika. Och just detta medför en enormt innovativ destruktivitet.
Robbs stora poäng är nu, att denna typ av innovativ, snabbt anpassningsbar och oöverskådlig "terrorism" håller på att bli regel även i andra delar av världen, i Tjetjenien, Nigeria, Pakistan, Thailand m fl. Det skrämmande och revolutionära är att konventionella militära styrkor, och andra konventionella sätt att värna nationell säkerhet, är maktlösa mot denna typ av hot. Detta är alltså något som kommer att bli vardagsmat framöver. Det hela möjliggörs av globaliseringen och teknikutvecklingen och det underminerar radikalt nationalstaternas möjligheter att skydda sig, inte minst eftersom dessa grupper, vilka Robb kallar global guerillas, är nära lierade med en lika open-source-aktig internationell kriminalitet.
Slutsatsen? Nationalstaterna går mot sitt slut och "vår" säkerhet måste värnas med samma synsätt och angreppssätt som OSW-grupperna själva tillämpar. Följden blir i så fall, i längden, en kraftig fragmentering av mänskliga samfund överallt.
På sin intressanta blogg, som heter just Global Guerillas, kommenterar Robb t ex konflikten mellan Estland och Ryssland mot denna bakgrund.
Det slår mig, att om Robb är på rätt spår -- och det tror jag han är -- så måste denna utveckling innebära, att alla verksamheter som hittills präglats av stark centralisering kan gå samma öde till mötes. I en snabbt föränderlig värld, i vilken nyckelteknologier själva bidrar till förändringstakten samtidigt som de blir billigare och lättillgängligare, är hävdvunna organisationer och institutioner oförmögna att reagera tillräckligt snabbt och adekvat på en ständigt föränderlig omgivning. Och detta gäller allt från universitet till skattemyndigheter och polis.
Spännande tider, alltså -- på väg mot Open-Source Everything?
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.