En liten summering av det som hänt på sistone på den infontologiska fronten. Jag ska försöka undvika den här sortens snutt-inlägg...
Trosor med IR-skydd
Underbyxor som inte släpper igenom infrarött ljus ska hindra snuskfotografer från att ta nakenbilder genom kläderna på idrottsflickor. Nakenfoton med ir-teknik har blivit ett problem i Japan.
Bilddiagnostik ger svar på frågor ingen ställt
Sydsvenskan skriver om nya diagnosmetoder:
Bilddiagnostiken har utvecklats mycket snabbt de senaste åren. Den visar nu inte bara hur kroppen ser ut inuti utan även hur den fungerar. Läkarna ser hur hjärtat slår och blodet flyter. De gör virtuella resor genom tjocktarmen. Men myntet har en baksida. Bilderna avslöjar mer än läkarna har frågat efter. Oönskade bifynd har gett nya etiska problem. Vad ska utredas? Vad vill patienterna veta?
"Anything goes" i huvudet och i virtuella världar?
Jan Svärdhagen skriver om etiska problem med pedofiler (eller inte) i Second Life och Oscar Swartz replikerar i kommentarerna. Lite ur Oscars kommentar:
"Ageplay" i Second Life och på andra ställen handlar om utlevda fantasier eller experimenterande eller bara "förverkligande" av tankar - av vilket skäl som helst. Så länge man faktiskt anser att vi skall få tänka fritt måste man acceptera att folk håller på med allt i den virtuella världen.
Lägg märke till ordet "bara" i kommentaren. Att säga att rollspelet i Second Life "bara" är ett förverkligande av tankar (och alltså inte ska regleras) ger den virtuella världen en intressant särställning.
Inte bara uppkopplad, utan snarare fast-tjudrad vid tekniken, tycker Sherry Turkle
Michael Zimmer har ett bra referat av Sherry Turkles artikel i Forbes, där hon skriver om vilken sorts människor vi blir när vi blir intima med våra maskiner. Ett av mina tidigare inlägg om Sherry Turkle.
Google vill bygga psykologiska profiler av oss, baserat på hur vi spelar dataspel.
Google har en patentansökan inne om hur man kan analysera online-beteende och bygga psykologiska profiler. Michael Zimmer noterar hur Google tar med det vällovliga syftet att göra sökningar "mer relevanta för användaren". Den här sortens syftesbeskrivning finns ofta med och gör teknologier svåra att argumentera emot. Liknande syften som ofta fungerar som "stopp" i diskussionen är frihet, säkerhet och hälsa.
En nyhetssajt i Pasadena hyr indier för att sköta den lokala nyhetsbevakningen
The Art of the Prank refererar en artikel ur Los Angeles Times om extrem outsourcing. Vi har tidigare skrivit om betydelsen av att lokala medier faktiskt är lokala... Fast den här outsourcingen måste ju också sättas i relation till när AJ Jacobs outsourcar stora delar av sitt liv, eller Tim Ferriss lägger ut sin dejting...
Datorer som glömmer
Viktor Mayer-Schönberger, professor vid Harvard, föreslår att datorer ska börja "glömma". Intressanta etiska implikationer...
Njut av våren också.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.