« Kan försäkringsbolagen styra våra körvanor utan insyn? | Main | Finns verkligheten inte före beskrivningen? »

25 april 2007

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Chicago Mercantile Exchange handlar i kontrakt som baseras på temperaturvariationer från ett normalvärde. M.a.o. kan man slå vad om att t.ex. New York kommer att ha en varm vår i år. Har man rätt, får man ut pengar. Kontrakten är främst ett sätt för energiföretag att minska sina risker. Om t.ex. en sommar är ovanligt varm ökar det kraftbolagens kostnader, för folk kör extra med sina luftkonditionerare, och kraftbolagen får inte tillräcklig kompensation.

Det går att handla med dessa kontrakt, som alltså har ett värde.
När vädret blir mer oförutsägbart och varierbart p.g.a växthuseffekten ökar värdet. UBS index beräknas från värdet av ett antal sådana kontrakt, och är på så sätt ett sätt att mäta denna värdeökning. När ett kontrakt i indexet löper ut ersätts det med ett annat kontrakt.

I ett andra steg kommer man också att kunna slå vad om indexets framtida värde med kontrakt som alltså är derivat av derivat.

Jag tror det är beroendena mellan alla faktorerna som stör mig. De vill ha vädret oberoende av allting annat, och i slutändan kanske det kan lyckas -- att indexet de skapar är förutsättningen för att ha en "korrekt" marknad som gör att exempelvis glasstillverkares vinster är oberoende av vädret. Samtidigt känns det helt absurt! Det regnar en hel sommar men glassdirektören är lika glad för det. Känns nästan som ett EU-bidrag... :-)

Är nästa steg att man skapar ett index för andra okontrollerbara faktorer? Jag funderar på att konstruera ett "mänskligt köpbenägenhet-index" som gör att man gör lika stor vinst vare sig folk köper ens varor eller inte... :----

Det skulle faktist tilltala mitt sinne för rättvisa om en affär använder ditt köpbenägenhetsindex för att ta ut folks allmäna köpsug från sitt rörelseresultat. Då beror ju vinsten enbart på vad de säljer och hur bra de säljer: kapitalistisk rättvisa.

Kanske ska påpeka att det är omöjligt för den här, ganska lilla, marknaden att försäkra alla mot konsekvenserna av global uppvärmning. Uppvärmningen kan förändra jordbruksmönster, sätta kusttomter under vatten och på andra sätt påverka ekonomin som CMEs väderderivat inte reflekterar.

Intressant. Tack! För det är väl kanske egentligen "konsekvenserna" som är intressanta, snarare än själva "temperaturen".

Och tack för fin belysning av vansinnesfärdens slutsträcka in mot det existentiella svarta hålet! Hur länge ska vi tillåta vårt intresse kretsa kring förvirringens cetrum? Är det inte dags för all vår re-kreativitet nu?

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003