DN skriver om morgondagens "e-tidning" som man år 2014 tar ur laddaren på morgonen och rullar upp och läser till frukosten. Några av bloggkommentarerna tar upp att man nog vill ha sin dyra hoprullbara skärm att läsa annat än DN på. Jag förundras mest över att själva morgonfenomenet är kvar. Jag menar (nu redan nästan) när vi lever så att vi kan få nyheterna när de publiceras, varför skulle vi fortsätta att vara beroende av papperstidningens tidplanering för tryck och distribution? Vad har egentligen hänt under natten sen vi tittade till nyhetsflödena kvällen innan?
Kan noteras att artikeln är skriven av en praktikant på vetenskapsredaktionen.
Kan också noteras att denna praktikant till vardags är professor i datoriserad bildanalys. :-) Hon skrev en fascinerande artikel om islams geometriska mönster för ett tag sen. På nätet dock utan bilderna, vilket gör den helt meningslös...
Åter till morgontidningen: Det är lite oklart vad traditionella tidningar kommer eller bör satsa på. Blir det mest själva "nyheterna" eller blir det analyserna, krönikorna och kommentarerna. Själva kommentarerna har man ju på DN och SvD nu länkat in direkt vid artikeln.
Och jag noterade härförleden att Ny Teknik tydligen lägger ner sina krönikor. Kanhända har folk fått sitt lystmäte av "krönikor" genom att läsa bloggar.
Samtidigt verkar DN se på bloggosfären som där nyheterna numera fångas upp. Helena Lindblad skrev en notis om det 10 mars, betitlad "Bloggosfären hör vartenda ord" (inte på nätet). Ett utdrag:
Nu hamnar vartenda ord, varenda min, varenda kaffeklunk på en blogg nära dig -- om den personen man pratar med råkar vara bloggare, eller om det sitter en bloggare med stora öron inom avlyssningsavstånd. Hur funkar det? Hur minns de allt? Har de mikrofon på sin Ipod i fickan och spelar in allt de hör och går hem och skriver ner det? Hur har de tid? Det verkar helt galet.
"Bloggosfären är det nya Stasi", har en smart och rolig person sagt.
Ja, man måste ju konstatera att det är de traditionella mediernas kändisjakt som definitivt har varit med och skapat den här sortens kultur, så kanske är det snarare avundsjuka som motiverar kommentaren. För hur ska tidningarna hinna med att vara de som blir först med att publicera nyheterna nu när det nästan alltid finns nån annan som sitter närmare en dator när det händer...
/Simon
Och blir den spilltålig? Viktålig?
Tidningens stora konkurrensfördel, iallafall vid mitt frukostbord, är att den är smidigare att läsa när man äter. Den är inte dyr, och blir inte obrukbar när man spiller (eller, man får iallafall en ny fungerande tidning nästa dag). Vore det inte så kunde jag ju sitta med min laptop istället.
Tidningens stora konkurrensfördel rent allmänt borde vara att den förser oss med folk som hinner tänka efter, analysera, inhämta kommentarer och påpeka konsekvenser (nu är det ju inte alltid så, men det kunde vara). I vår informationsmättade vardag tror jag det är vad som behövs. Det förutsätter i och för sig att det är kunskap och analys folk vill ha, vilket kanske inte alltid är sant...
Posted by: Malin Sandström | 19 mars 2007 at 13:39
Hos oss har vi tidningar för att vi behöver något att bre ut våra ylletröjor till tork på... :-)
Nej, kunskap och analys efterfrågas nog av ett fåtal. På tåget till Skåne har jag observerat hur folk plockar undan DN på bordet och tar sig en Metro...
Morgondagens medier riskerar att bli ännu mer emotionellt styrda än idag...
Posted by: Simon | 19 mars 2007 at 16:34
Malin Sandström skrev: "Tidningens stora konkurrensfördel rent allmänt borde vara att den förser oss med folk som hinner tänka efter, analysera, inhämta kommentarer och påpeka konsekvenser (nu är det ju inte alltid så, men det kunde vara)"
Hm. Undrar hur länge myten om den upplyste journalisten kommer att leva kvar. Det är egentligen samma myt som den om den upplyste politikern. En individ med omnipotent förmåga att bedöma, analysera, sätta sig in i och förstå en myriad av ämnen.
Posted by: Erik Starck | 21 mars 2007 at 15:44
Härom dagen kommenterades att Mona Sahlin var en ledare av vår tids typ: hon kan hantera media och visa empati.
Posted by: Simon | 21 mars 2007 at 15:48
Morgontidningen är en ritual, det har sen rätt länge inget med nyhetsförmedling att göra. Det gör webb, radio, tv och mycket bättre.
Morgonen är den tid då vi förbereder oss inför dagen. När vi bläddrar i tidningen kollar vi av de nyheter man hört dagen innan. ”Har det verkligen hänt?” ”Finns det några nya kommentarer sen jag sist tog del av nyhetsflödet?”
Det elektroniska papperet är tidningarnas enda möjlighet att ta upp kampen med webb och radio vad gäller aktualiteten i nyheterna. Jag gillar att läsa tidningar på morgonen men kan vi fä dem aktuella igen och samtidigt minska användningen av papper är det bra.
Posted by: Per | 28 mars 2007 at 08:46
Per -- jag är osäker på om det elektroniska pappret är deras enda möjlighet. Låt oss kalla det en liten räddningsplanka som kanske inte bär deras tyngd. Jag håller definitivt med om att ritual-aspekten är viktig, men det blir nog snart en ritual om något annat som inte är just nyheter...
Posted by: Simon | 28 mars 2007 at 10:53
Gissar att det är ganska få araber av idag som förstår avancerad matematik, detta hur gärna man än vill på DNs redaktion. Det enda som fungerar är kopulationens matematik där ett plus ett blir minst åtta.
Posted by: Jon | 08 november 2007 at 10:44
Du Jon, den sortens rasistiska kommentarer vill vi verkligen inte ha, varken här eller nån annan stans.
Posted by: Simon | 09 november 2007 at 09:00