« Fejk är gott nog (2) | Main | Ah -- digitaltevebilder behöver förstås inte digitaliseras igen! »

27 mars 2007

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jag tycker det är en rätt dyster framtidsprognos att tro att människor kommer att vilja gå i pension om 35 år.

Men jag är kanske något mer optimistisk än SPP. ;)

Fantastisk kommentar Erik... Men jag som bara har 25 år kvar till dagens pensionsålder -- kan inte jag få föreställa mig en behaglig ålderdom (som inte inträffar om 120 år eller så)?

Jodå, men man kan ställa sig frågan: vad är "pension"?

- Den tredje fasen av livet, efter utbildning och yrkesliv.

- En statlig inkomstgaranti.

- En belöning från samhället efter ett långt arbetsliv.

- Ditt sparkapital att leva på när du inte har någon annan inkomst, omringat av diverse regler för att göra det mer gynnsamt att sluta jobba.

- Ett sinnestillstånd man befinner sig i då man trots sin lutheranska uppväxt kan tillåta sig själv att njuta av livet utan att känna pressen på sig att göra karriär eller ha en inkomst från ett arbete.

Alla de här är ju korrekta till viss grad, men om man köper den sista punkten så innebär det att ens pension inte ligger i ett orange kuvert utan den sitter i huvudet.

Det är en mental inställning - en livssyn, inte ett kontosammandrag.

Då inser man att även karriären är ett sinnestillstånd. Något vi själva väljer att göra. Vi väljer det därför att hela samhället är konstruerat efter just detta val. Det finns en puls vi förväntas följa: utbildning, yrkesliv, pension. Ka-dunk, ka-dunk, ka-dunk.

Vad jag tror kan komma att hända (det händer redan) är att denna puls ifrågasätts allt mer. Ju rikare och friskare vi blir och ju längre vi lever desto mindre passar vi in i samhällspulsen.

Här kanske jag är _för_ optimistisk, men jag tror och hoppas att det växer fram en ny insikt tillsammans med denna utveckling. Insikten är egentligen väldigt enkel och den lyder:

Du bestämmer över ditt liv.

Du bestämmer, inte pensionssystemet.

Du bestämmer, inte din arbetsgivare.

Du bestämmer, inte försäkringskassan.

Vi sitter fast i byggstenarna från industrisamhället. De där som skulle ge oss en trygg och säker uppväxt och ålderdom. Guldklocka och pension, tack för den här tiden.

Självklart måste man skaffa sig en försörjning och en inkomst. Men även här har vi ett val. En inkomst behöver inte betyda ett tvång. Faktum är att det inte borde göra det. Steve Jobs säger det bäst:
http://blobserve.wordpress.com/2006/11/23/stay-hungry-stay-foolish/

Min högsta önskan inför min 65-årsdag, förrutom såklart att jag lever och är frisk, är inte att jag ska ha 23545 kr i månaden istället för 13250. Det är att jag fortfarande ska vara hungrig och foolish. Att jag fortfarande ska vara nyfiken på världen.

Äh, förresten. Det där gäller inte bara min 65-årsdag.

Det gäller varje dag för resten av mitt liv.

Måste kommentera detta, då jag för en gångs skull HELT och hållet håller med dig, Erik! Jag har aldrig i hela mitt liv tänkt på "pension" i någon form ö h t -- och jag är närmare "pensionsåldern" (urk för detta ord) än t o m (!) Simon.
Hungrig och foolish. Absolut.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003