« Ekonomins modeller (2) | Main | Barn misstänkta i förväg »

27 mars 2007

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Vad använder ni för gränssnitt för in- och uppspelning?

Förstår inte riktigt "gränssnitt" i sammanhanget. Det känns som om jag skulle svara EyeTV från Elgato. Men jag kan ha missuppfattat.

Jag har inte hört talas om mjukvarudekodare för analog TV. Här i USA säljs "TV tuners" med antingen PCI- eller USB-gränssnitt, och de är ju digitala, så själva kortet eller instickspluggen utför konverteringen till digital signal innan den förs över till datorn. Det behöver inte vara någon stor grej heller, se http://www.everythingusb.com/miglia_tvmicro.html

Fast jag har sett ännu mindre USB dekodrar för amerikansk marksänd digital HDTV.

Kan ni använda fjärrkontrollen för att styra inspelning av tv-program också, eller måste ni plocka fram mus och tangentbord då?
Jag funderar nämligen på att skaffa en Mac Mini med tv-kort att koppla till tv:n, men jag vill helst slippa att ha mus+tgb kopplat till den. Vore najs om det räcker med fjärren.

Peter -- här står det om mjukvarukodning, för ett TV-kort som jag funderade på att köpa.

"Analog TV can be recorded via EyeTV 2’s software encoder, and the quality depends on the Mac’s processor power."

http://store.apple.com/Apple/WebObjects/swedenstore.woa/wa/RSLID?mco=6C04E115&nplm=TK658

Johan -- det följde med en fjärrkontroll med TV-kortet. Och med nya Minisar tror jag att Frontrow funkar. Men ack -- datorn är ännu ingen TV. Att tänka sig att bara köra datorn som TV vet jag inte om den riktigt klarar av. Fast om man stänger av all programuppdatering och sånt, och ställer EyeTV så att den alltid autostartar så kanske det funkar. Själv tycker jag det är synd att inte ha den som surf-dator också. Funkar rätt bra med trådlöst tgb och trådlös mus. Man får tänka efter så att det inte blir för mycket sladdar...

Mja, vad Applesajten säger är att man kan spela in den redan digitaliserade men ursprungligen analoga signalen med mjukvara på datorn. På det sättet skiljer sig EyeTVn inte från andra TV mottagare. Däremot verkar den hantera MPEG2-avkodningen av digital TV i mjukvara, medan de större hårdvarulösningarna brukar ha särskilda chip för det.

Undrar om det är så enkelt -- själva "inspelningen" sker ju så fort man tittar på TV med en PVR. Kan man pausa och spola bakåt betyder det ju att programmet man tittar på "spelas in" kontinuerligt. Och då borde kvalitén hela tiden påverkas kraftigt av processorns kapacitet.

Visst, en PVR spelar alltid in, men det gäller inte för datorer med TV mottagare som tillbehör. Det är ganska betungande för processor och hårddisk att spela in, så i de lösningar jag har sett och använt går signalen direkt från mottagaren till grafikkortet utan att spelas in, och utan att blanda in processorn nämnvärt. Man kan förstås välja att spela in om man vill.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003