Axess har i senaste numret en riktigt intressant artikel av Alain de Botton om "Ornamentiken som kompass i samtiden". Jag har retat mig som sjutton på att jag lever i en tid där nybyggda hus ser ut som om man tar en arkitektritning och skriver ut huset direkt från ritningen. Jag har alltid sett ritningen som en vägledning för själva de arkitektoniska frågeställningarna, och inte som att man kan ta ritningen och placera ut den i landskapet och så blir det huset...
De aspekter av ornament som de Botton tar upp är på vilket sätt ornamentiken kommunicerar information om samtidens ideal och visioner. Modernismens artitekter var rasande över det svulstiga 1800-talets utsmyckningar:
När det klassiska samförståndet bröt samman och kampen mellan olika stilar inleddes, uppstod ett skriande behov av tydliga regler, med vilkas hjälp man kunde få bukt med tidens smaklösa utsvävningar. ”Vi har inte längre råd att resa historiska minnesmärken”, utbrast en rasande Le Corbusier i Vers une architecture.
Och framför allt så hyllades funktionen, på ett sätt som inte ifrågasatts så mycket. de Botton vill punktera det vanliga resonemanget att den funktionella arkitekturen bara blev en arkitektur utan ornament. Snarare blir de strikta linjerna ornament som säger något de också.
Modernisterna hävdade att arkitekterna för att kunna lägga stilarnas kamp bakom sig måste komma underfund med vad arkitektur egentligen var till sitt innersta väsen. Byggnadskonstens uppgift uppfattades som liktydig med grundläggande konstruktionslära. [...]
Ändå har denna prydliga åtskillnad mellan det omstridda utseendet och det mindre komplicerade utförandet alltid vilat på en illusorisk distinktion. Även om vi i förstone kanske förknippar ordet funktion med ändamålsenlig tillgång till fysiskt skydd (och badrum) är det när allt kommer omkring föga troligt att vi skulle visa aktning för en byggnad som inte gör något annat än håller oss torra och varma. [...]
I själva verket var den modernistiska rörelsens arkitekter lika mycket dekoratörer som deras föregångare. Även de ville att deras hus skulle tala, bara inte om 1800-talet. Eller om privilegier och adelsliv. Eller om medeltiden eller antikens Rom. De ville att deras hus skulle tala om framtiden, med dess löfte om fart och teknik, demokrati och vetenskap. De ville att deras fåtöljer skulle leda tanken till racerbilar och flygplan, att deras lampor skulle erinra om industrins stora betydelse, att deras kaffekannor skulle frambesvärja höghastighetstågens dynamiska kraft.
Så det verkar ha funnits en stor spänning mellan det som diskuterades (alltså att den rena funktionen ska råda) och det som förverkligades i arkitekturen (framtidsideal). de Botton skriver om hur "relativismens dammluckor" öppnas på nytt med det här synsättet. Om även funktionalismen använder ornament -- vilka ornament ska vi då använda?
Här kommer något som jag tycker är svagheten i resonemanget. Han skriver så här:
Vi bör emellertid inte misströsta om möjligheterna att komma fram till vissa riktlinjer vad gäller lämplig dekoration, även om vi har tappat tilltron till de i hög grad bedrägliga tekniska argument som fördes fram av modernisterna. Det som bör vägleda ett dekorativt projekt är en önskan om att lyfta fram vissa värden. Alla byggnader ger ett intryck av att främja vissa psykologiska och moraliska förhållningssätt. [...] Debatten om utsmyckning hjälper oss att sätta frågan om vilka värderingar vi vill leva efter -- snarare än frågan om hur vi vill att saker och ting ska se ut -- i centrum för våra grubblerier kring arkitektur.
Med detta vill han göra om ett estetiskt argument till ett etiskt. För att bara summera mina invändningar tror jag att detta går att göra när man tittar bakåt på vad som hänt i historien. Den dag man som arkitekt sätter sig ner och analyserar sin samtid har man inte begreppen att föra ett sånt resonemang. Hur kan vi idag veta vad som är karakteristiskt för vår tid i framtidens ögon?
/Simon
Recent Comments