Att vara "rationell" är lite annorlunda i vardaglig betydelse än det är i den filosofiska, fast det ligger rätt nära. För bådadera gäller det att åsidosätta känslorna och låta förnuftet tala. (Frågan är bara vad "förnuftet" är -- egentligen.)
TV-serien Världens modernaste land, med Fredrik Lindström, har varit rätt kul, men lite lamt, tills avsnitt nummer fyra, när det blev riktigt intressant. Lindström försöker diskutera trivseln i ett spanskt kök mot det rationella i att ordna köket efter vissa principer. Det blir en rätt rolig dialog mellan honom, antropologen Katarina Graffman och historikern Peter Englund:
Graffman: Det är så mycket lättare att förlita sig på siffror, statistik... Det hänger ju ihop med det väldigt tajt tror jag. När man går till mer känslokulturer så kommer du till en helt annan bild utav, ja undersökningar och generaliseringar, statistik överhuvud taget. Så svensken är oerhört inne på den...
Englund: Och det tycker jag nog -- det är verkligen nånting -- där kan jag känna, å om det finns nån sån svenskhet då tycker jag den är väldigt bra. Det är nånting som, alltså förnuftsmässigheten, o ja. Den går att driva för långt, givetvis.
Lindström: Om du tittar på hur folk betraktar oss utifrån -- såna saker som folk lägger märke till väldigt mycket det är hur rationellt och hur ordnat och organiserat personnummer, hur vi står i kö, hur vi har liksom lagt bort alla formella såna här onödiga titlar,
Englund: Kanon
Lindström: [...] det är datummärkningar det är siffror, det är veckonummer
Englund: Härligt
Så långt bara entusiasm inför den härligt mätbara kulturen som gör siffror av allting.
Englund: Och baksidan på den här förnuftstron och ordningen, det är givetvis den här fyrkantigheten och byråkratin.
Graffman: Känslolösheten
Englund: Och byråkratin som kan slå över och sånt där, men jag tror problemet är att vi, vi kan inte riktigt få det ena utan det andra. Det är väldigt svårt att. Vi tar bara det goda med rationaliteten. Och så opererar vi bort liksom byråkraten.
Lindström: Nej nej.
De stoppar innan den riktigt intressanta diskussionen kommer igång, och den skulle heller aldrig kunna få tillräckligt utrymme i ett TV-program. Den diskussionen gäller om "myntet" alltid har en "baksida", alltså det principiella i hur ens avsikt är att göra en sak (ordna samhället) och man på köpet får det negativa (byråkrati och känslolöshet).
Sen kommer en riktigt intressant övergång till funktionalismen på 30-talet som genomförde rationalismen i praktiken:
Lindström: Det fanns inget utrymme för sentimentalitet. Allt som hörde till det gamla livet, men inte hade nån funktion, det skulle bort, bort, bort.
Också i tidigare delar av programmet har man diskuterat "funktion" och "orsak". Svenskarna framställs som att man inte kan göra något utan orsak eller avsikt, inte bara sitta nånstans och göra ingenting. Men grunden till det tror jag ligger djupare än i den svenska kulturen. Om någon dödar en människa av misstag bedöms det annorlunda än om det är gjort med avsikt. Det här ligger längre in i den mänskliga kärnan än att man skulle kunna säga att det är en del av det svenska.
Vad som däremot inte diskuteras vad jag minns, och inte heller i det följande programmet om familjebildning, är tolerans, som jag tycker hade varit viktigt att ta upp, alltså vilken mångfald som får finnas utan att någon reagerar på det, alltså inte det som tolereras med en överlägsen överslätande gest, eller tystas ner, utan det som helt enkelt bara får finnas utan att ens kunna kommenteras i ett samhälle.
/Simon
Recent Comments