Utanför datakretsar är det få som känner sig bekväma med att diskutera datamodeller, trots att de spelar enorm roll för alla i dagens samhälle. Datamodellen är de datastrukturer som bedöms som relevanta att ta med sig från världen när man designar ett dataprogram. Det kan vara sånt som att varje person kan ha högst två telefonnummer, att ett postnummer måste ha fem siffror eller ett ISBN-nummer tio.
Varje sånt här förhållande hårdkodas in i alla programsystem, och varje förändring kräver omarbetning av programkod och dokumentation. Om man inte förändrar koden slutar programmet att fungera tillfredsställande.
Ser vi tillbaka tio år i tiden så ser vi följande:
- Det är under den här perioden som den mest genomgripande digitaliseringen har skett av verksamheter.
- Under den här perioden har folk fått ett extra telefonnummer -- mobilnumret.
Jag skulle vilja hävda att det här är en rätt stor förändring för IT-systemen i Sverige, och det hade varit fantastiskt intressant att se beräkningar av den här sortens förändringar kostar, alltså att anpassa alla system för ett extra telefonnummer, eller någon annan till synes minimal förändring. Jag tror det kan kosta många miljoner. I fallet med mobilnumren så har denna förändring till stor del kunnat smygas in i den allmänna digitaliseringen, men nästa förändring kan komma som en obehaglig överraskning.
Vi kan bara spekulera i vad det skulle vara -- att Second Life börjar användas som en officiell miljö och att varje människas avatar-namn måste uppges i alla sammanhang (obs skämt) eller att man måste ha ett personligt certifikat som måste användas i all kontakt med internet och lagras överallt (inte lika roligt).
Tittar vi på de andra exemplen med postnummer och ISBN-nummer så känns postnumret rätt stabilt. När jag däremot köpte en ny bok härom dagen så kom den med tvenne ISBN-nummer, och det visar sig att ISBN från och med 2007 är ett 13-siffrigt nummer. Informationen om datasystemen är koncis:
Datasystem måste kunna hantera även 13-siffriga ISBN. Under en övergångsperiod är det troligt att de flesta system kan hantera både 10- och 13-siffriga ISBN men det finns ingen garanti för att systemen efter 2007 kan ta emot 10-siffriga.
Och så finns det en snurra för att räkna ut ett 13-siffrigt ISBN utifrån ett gammalt. Men trots att skillnaden i princip bara är att man lägger till 978 före det gamla numret, så går det inte att göra för en människa, eftersom ISBN har en kontrollsiffra sist. Den matematiska komplexiteten i att räkna ut den här kontrollsiffran är som för svenska personnummer, och även om man vill göra det manuellt kommer man att använda en dator om man ska göra det mer än en gång...
Nåja, det som oroar mig mest personligen är att Peter Lindbergs bookmarklet för att söka böcker på svenska bibliotek kommer att sluta fungera...
Mitt resonemang skulle leda fram till
- Under de senaste tio åren har de flesta verksamheter digitaliserats i större eller mindre grad.
- Jag tror att dessa verksamheter ser det som en investering snarare än som en löpande kostnad.
- Jag tror att detta är felaktigt och att samhällsförändringarna kommer att göra att IT-kostnaderna kommer att vara fortsatt höga för de flesta verksamheter.
- Alternativet är förstås att man hittar ett väldigt mycket mer flexibelt sätt att "representera världen" än vi har idag, eller att samhällsförändringarna inte kan tillåtas fortsätta eftersom IT-förändringarna blir för dyra...
Redan idag kan man höra folk tala om att det kan ta längre tid att flytta en vägg på en vårdcentral i alla IT-system än att göra det i verkligheten.
/Simon
Comments