Rasmus på Copyriot skriver lite oroande om hur IFPI vägrar debattera med honom i SVT. Det är så mycket som borde debatteras när det gäller digital rättsskipning.
Själv har jag försökt komma i kontakt med IFPI ur ett konsumentperspektiv. Först, i november förra året, skrev jag till Polisen. Jag vill veta hur jag ska kunna vara säker på vilken (exempelvis) musik som är laglig att ladda ner och vilken som inte är det. Polisen svarade efter påminnelse i februari, och hänvisade till IFPI. Jag skrev dit, men de har inte svarat ännu.
Jag tycker fortfarande att det är en viktig fråga att svara på. Det får inte bli så att det ska vara nödvändigt med en ekonomisk transaktion varje gång jag laddar ner en bit "innehåll" som jag är intresserad av.
Bisarrt att justitieminister Bodström förra året gick ut och sa att en rimlig prisnivå skulle vara 10 kronor för en låt. Att en minister skulle kunna uttala sig om det?! Jag skulle gärna se honom göra en fördelning av hur mycket som borde gå till artisten, till skivbolaget, till distributören och så vidare.
Utdrag ur mitt brev:
I den aktuella debatten om nedladdning av upphovsrättsskyddat material finns det en del aspekter som har kommit i skymundan. En av dem är den växande rörelse som gör musik, filmer och annat innehåll tillgängligt gratis på laglig väg. I vissa fall sker detta genom att de betalar licensen för exempelvis den musik de tillhandahåller, som tjänsten http://last.fm eller http://sr.se I andra fall handlar det om äldre material, som detta: http://members.shaw.ca/smythe/archive.htm eller det material som gjorts tillgängligt under en licens från Creative commons: http://creativecommons.org/audio/
Jag är angelägen om att kunna ta del av sådant här material utan att riskera rättsliga påföljder, men hittar ingen vägledning om hur en surfande privatperson ska kunna skilja exempelvis skyddad musik från sådan musik som är laglig att ladda ner.
Vad gäller Creative commons har jag nyligen hört något om att det skulle vara olagligt i Sverige, eftersom den svenska lagstiftningen skyddar vår upphovsrätt vare sig vi vill det eller inte. Den som vet mer hör gärna av sig...
/Simon
"Fildelningsmotståndarna" ska det vara i rubriken, väl?
Posted by: Rasmus|Copyriot | 25 september 2006 at 22:21
Tack! Uppdaterat...
Posted by: Simon | 25 september 2006 at 22:39
Creative Commons gäller i Sverige. Detta dels tack vare att CC har anpassats till svensk lagstiftning (se www.creativecommons.se) och dels för att CC inte innebär att man avsäger sig upphovsrätten (läs mer på ovanstående adress).
Jag har dock hört att svensk lagstiftning innebär nåt problem för CC. Men jag vet inte exakt vad... :D
Posted by: floodis | 25 september 2006 at 22:59
Senast jag kunde något om svensk upphovsrättslagstiftning så var grundprincipen ungefär så här:
1. Upphovsrätten kan aldrig avsägas eller förhandlas bort.
2. Upphovsrättsinnehavare kan dock tillåta tredje part att nyttja det intellektuella materialet på olika sätt genom separata avtal. Ett sådant är Creative Commons olika licensavtal, andra kan vara licenser som är vanliga inom Open Source.
Att Polisen hänvisar till IFPI tycker jag är lite mysko, man kan tycka att de antingen ska kunna prestera ett svar eller vidarebefordra dig till lämplig myndighet. Men med frågor som är omöjliga att besvara...
Posted by: Jimmyroq | 26 september 2006 at 01:55
Jag har skrivit till Creativecommons.se. Hoppas de svarar på om det finns nån eventuell konflikt.
Posted by: Simon | 26 september 2006 at 09:20
Upphovsrätten består av moraliska och ekonomiska rättigheter. De moraliska rättigheterna kan inte separeras från upphovsmannen. Men man kan avtala om att inte stämma för brott mot moraliska rättigheter. De ekonomiska rättigheter kan fritt avtalas bort.
Creative Commons fungerar utmärkt i Sverige med svensk upphovsrätt. CC har översatts & anpassats till svensk rätt. Diskuterats av upphovsrättsspecialister och sedan implementerats.
Mvh
Mathias Klang
Projektledare CC Sverige
Posted by: Mathias Klang | 26 september 2006 at 10:55
Jag har nu kollat upp med min källa, som i sin tur kollat med sina bolagsjurister, och även med denna organisation verkar det nu vara grönt. De hade velat avvakta lite tills de hade kollat ordentligt -- därav denna förvirring.
Posted by: Simon | 30 september 2006 at 15:44