Alla som har haft eller har småbarn vet hur dagarna kan flyga. Man jobbar och sköter om, försöker fungera "som vanligt" och byter blöjor, matar och tröstar. Plötsligt blir de sjuka och all planering, viktig och oviktig, går om intet på ett ögonblick och på obestämd tid. Och så rätt vad det är har det gått både tre och fyra år och det lilla knytet har blivit en rätt så självständig och ständigt pratande liten person. Tre fyra år; det var den tid det tog för internet på 90-talet att förvandlas, från en lite obskyr men effektiv kommunikationsform olika högutbildade yrkesmänniskor emellan, till en virtuell "global by".
Vi lever i en tid av kolossala och hastiga förädringar, precis som våra föräldrar och farföräldrar gjorde. Många finner detta stimulerande och intressant. Det gör jag också emellanåt, men ofta finner jag det, ja, obehagligt. Jag märker att jag gärna försöker hitta olika sätt att komma undan det hastiga och nya. Det hastiga är ett hinder för kontemplation och självrannsakan. Och det nya är inte nödvändigtvis bättre än det gamla, särskilt inte om man saknar tid att reflektera över dess innebörd. Det bara blir, liksom.
För över trettio år sedan, då jag gick ut gymnasiet, fanns det inte ens några persondatorer. De var inte uppfunna än. Våra främsta matematiska hjälpmedel på naturvetarlinjen var räknestickan och tabellboken. Det fick ta sin tid.
Ändå har jag hängt med. Intellektuellt öppnades mina ögon när jag i januari 1981 första gången läste Gödel Escher Bach av Douglas Hofstadter och insåg att ingenting skulle bli som förr. Filosofi, biologi, religion -- ingenting skulle längre vara sig riktigt likt när den digitala revolutionen hade gjort sitt. Eller skulle det det?
Om man tänker efter: små barn utvecklas visserligen fort de första åren och kan vara nog så påfrestande (nej, det är inte fantastiskt hela tiden). Men denna utveckling följer ett uråldrigt mönster och är i stor utsträckning förutsägbar och med säkerhet övergående. Dagens teknologiska utveckling, däremot, är en anomali och visar inga tecken på att gå över. På detta sätt är vi alla kluvna, medvetet eller omedvetet. Den mänskliga organismens livscykel är som den är och kräver sin tid och sin ro mellan varven. Allting behöver inte "passa in" heller. Men inte bryr sig det teknologiskt dominerade samhället om det. Här gäller det att passa in. Och att hänga med. Hela livet.
/Per
Recent Comments