Johannes Åman är en av DNs ledarskribenter som jag inte läst så mycket av, men hans artikel idag är definitivt av ett slag som man inte ser så ofta i svensk press -- god och koncis kritik av en nordisk studie om datorer och lärande.
Han avslutar (min kursivering):
Problemet är inte bara att det finns elever som tappar kontrollen och förhåller sig till datorn som missbrukaren till sin drog. Skolor som väljer att ofta låta eleverna använda datorer, exempelvis till att inhämta information via internet, väljer inte bara en metod. De väljer också bort andra arbetssätt, som kanske verkar lite mossigare men ger eleverna mer.
Att tid med en bok eller i dialog med en lärare byts mot tid framför en skärm kan möjligen kallas modernisering - men inte framsteg.
/Simon
Min personliga åsikt är att alldeles för många undersökningar och projekt med datorn i skolan har snöat in på informationssökning.
Datorn är perfekt verktyg för att skriva, skapa musik, måla, bygga hus, designa etc. I synnerhet för de barnen som har den kreativa talangen (musik och bildsinne, konstnärlighet) men inte finmotoriken för penslar och fioler. Att ge ett barn möjlighet att utrycka sig musikaliskt trots att hon har "tummen mitt i näven", det är framsteg.
Posted by: Mattias | 07 maj 2006 at 19:03
Javisst -- datorer är alltför mångfacetterade för att man borde få tala om att "datorer är bra/dåliga till ditten och datten".
Posted by: Simon | 07 maj 2006 at 20:28