En anställd på Google bekräftar på sin blogg att de har tagit bort bmw.de från sitt index, eftersom den domänen har haft "dörrsidor" som sökmotorerna har hittat, och som har haft annat innehåll än de sidor som de mänskliga besökarna har sett.
Å ena sidan är det rimligt att sökmotorerna ska se samma sak som mänskliga besökare. Å den andra kanske maskinerna egentligen har andra behov än människorna. Den "semantiska webben" som ska skapa maskinläsbara metadata till alla webbens sidor, så att ett datorprogram kan hämta fakta från olika källor och dra avancerade slutsatser av det -- det är ju ett exempel på en trend där visst innehåll anpassas till maskiner och annat till människor.
Men när Google börjar ta bort sökträffar gällande sidor som Google anser bryter mot deras etiska (just nu gällande) kod -- hur ska man se på det? En del av er som läser Infontology hamnar högt upp i sökmotorerna när ni söker på ert eget namn. Andra företag förlitar sig helt på Google-resultat i sin marknadsföring. Vad skulle ni göra om ni en dag bara var försvunna från listorna? Stämma Google? Ringa Konsumentombudsmannen? Skriva om det på er (ej längre indexerade) blogg?
Jag har tyckt det har varit lite onödigt av Frankrike och Japan att föreslå att bygga egna Google-konkurrenter, men när indexet av nätet nästan blir viktigare än själva innehållet, då känns det bra att ha ett inhemskt alternativ, så att man åtminstone kan skriva egna regler och lagar för det...
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.