Historiskt sett lever vi, i den ekonomiskt relativt välmående västvärlden, i ett av de (internt) minst våldsamma samhällen som någonsin funnits. Detta tycks innebära att toleransen för våldshandlingar närmar sig noll och våra reaktioner på “incidenter” blir väldigt starka. Alla till buds stående medel blir legitima. I synnerhet om de är av teknisk och lättillgänglig natur.
När således en busschaufför i Malmö misshandlas bestämmer man sig raskt för att alla Malmös bussar ska kameraövervakas inom två år. Och det stora köpcentrat Nova utanför Lund söker tillstånd för kameraövervakning innan något allvarligt inträffat, för säkerhets skull liksom. Exemplen kunde mångfaldigas nästan ad infinitum.
Och vissa lever gott på denna trend. Kombinationen psykisk otrygghet (hur omotiverad den än är i den historiska relativismens ljus) och tekniska möjligheter är nog en ekonomiskt urstark kombination. Det skulle man i alla fall kunna tro när man tar del av Lundaföretaget Axis Communications siffror: 30 % ökad omsättning under årets första nio månader; vinstökning före skatt under samma tid 350 %. Vad man gör? IP-baserad kameraövervakning.
Som framgår av tidigare inlägg (länkar nedan) tycker jag att det finns all anledning att grubbla över vad denna utveckling betyder för våra liv i samhället. Var finns proportionaliteten mellan ett mindre antal våldshandlingar, rapporterade i massmedia, och det faktum att vi snart inte kan gå utanför dörren –- eller ringa på hos grannen, som har sin egen lilla dator/mobilanslutna lilla kamera vid entrén –- utan att vara sedda och registrerade av maskiner och människorna bakom dem? Jag tycker att denna proportion är orimlig och i grunden oförsvarlig.
Den som tycker annorlunda rekommenderas en investering i Axis.
/Per
Tidigare inlägg på temat (urval):
http://infontology.typepad.com/infontology/2005/05/vervakning_och_.html
http://infontology.typepad.com/infontology/2005/05/sknska_bussar_k.html
http://infontology.typepad.com/infontology/2005/04/full_koll_p_sko.html
http://infontology.typepad.com/infontology/2005/04/automatisk_livr.html
http://infontology.typepad.com/infontology/2004/12/bara_fr_att_man.html
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.