Rasmus på Copyriot sätter fingret på ett av de stora konceptuella missförstånden som just nu gör i princip hela den pågående debatten om fildelning objektivt sett värdelös:
Laddar du ner filer från internet? frågar svt.se sina besökare.
Ja, absolut 74%, Nej 16%. Nej? När man just använder ett nynedladdat html-dokument från svt.se? Att surfa på internet är ju att ladda ner filer!
Vi känner igen webbfrågans feltänk från när SCB gör ankäter om "nedladdning" och när Lilla Aktuellt påstod att en ny lag förbjöd "all nedladdning av filer". Någon kanske tycker att detta på sin höjd är en petitess, ordmärkeri och gnäll. Men hur vi talar om digital kommunikation, hur vi föreställer oss internet, är av största vikt.
Det är sällan man ser folk så ogenerat visa prov på sin bristande förståelse. Och jag tror att om man verkligen förklarar för folk vad de just har sagt så skulle de flesta förstå. Men sen skulle vissa fortsätta resonera lika ytligt i nästa situation, medan andra skulle göra det mentala arbetet att faktiskt fördjupa sin kunskap om den digitala kommunikationen.
Det finns just nu minst två betydelser av "ladda ner filer", och först när man har förstått likheter och skillnader mellan de olika betydelserna kan man börja diskutera de ganska subtila men mycket viktiga saker som debatten gäller. Och först därefter kan man komma in på sånt som hur lagring och spridning av information nu börjar flyta ihop mer och mer, eller hur jag som enskild användare alls kan veta vilket material på Internet som verkligen är upphovsrättsskyddat eller vad jag kan göra med "fria bilder".
/Simon
En mycket bra poäng!
Posted by: Erik Starck | 31 oktober 2005 at 08:59