Jag skulle skriva ett inlägg om den digitala hastighetsmätaren på Citroën C3 när jag upptäckte att det jag sökte efter inte fanns på sidorna som jag fick som resultat i Google. I stället fick jag (i Googles cachade sidor) reda på att vissa ord bara fanns i länkarna till sidan.
Men som vanligt var det andra som redan hade börjat diskutera fenomenet. (Lustigt, om man inte går via exempelvis den här sidan måste man logga in på sidan. Suck.)
Jag har ett tag funderat en del på hur viktigt det är att användaren förstår vad det är som händer när man "trycker på knappen". Sökning är ett bra exempel, eftersom de flesta användare (tror jag...) har en ganska enkel men ändå funktionell modell av vad de förväntar sig av en sökning: orden de söker ska finnas på sidan de får som resultat.
Sen har en del användare förstått att det finns någon sorts ordning på sidorna, så att de "bästa" kommer längst upp. Dock stötte jag för ett tag sen på en annars förståndig bekant som drog alltför långtgående slutsatser av detta: "Är det inte så att de 'vettigaste' sidorna är de som kommer överst, och sen längre ner kommer de som inte är så tillräkneliga?"
Ja, vad ska man säga om det? Att det på sin höjd fungerar så i ett samhälle där majoriteten av diskussionen på nätet är vettig -- och är den det idag?
Det är i alla fall så att i princip alla användare skapar sig någon sorts modell av den bakomliggande logiken i sökmotorn -- någon sorts källkritik.
Men vad händer då när även den här enkla modellen -- att alla ord man söker efter ska finnas på sidan -- vad händer när den modellen inte håller, som i det här fallet? Skapar man en mer komplex modell, eller vid vilken punkt ger vi upp kontrollbehovet och övergår till att tänka: så länge den ger mig "bra" resultat använder jag den?
/Simon
Jag gissar att problemet endast uppstår för oss som förstått oss på hur Google fungerar. Jag märkte för ett tag sedan att sökningarna blivit sämre på det sätt som du beskriver (och jag gillar det fortfarande inte). Men frågan är om det inte blivit bättre för dem som bara vill ha "vettiga" resultat.
Posted by: Christian Davén | 31 juli 2005 at 20:54
Jag har lite svårt att lämna över kontrollen, bara, men man kanske vänjer sig...
Posted by: Simon | 02 augusti 2005 at 22:10
Kolla in http://www.google-watch.org och http://www.scroogle.org/
Posted by: ix | 05 augusti 2005 at 04:11
Hej ix -- är det nåt speciellt på dessa sidor som är intressant ur den här aspekten -- jag brukar försöka bevaka dem och tycker de är väldigt intressanta. Scroogle är lite lustigt i och med att de inser Googles enorma potential och att man inte kan vara utan dem, men att man måste på något sätt värja sig mot deras metoder. Googles cookie och annat sånt är ett kapitel för sig som man kan diskutera också, förstås... Här är en intressant lista från Hublog över vad Google vet om en...
http://hublog.hubmed.org/archives/000942.html
Posted by: Simon | 05 augusti 2005 at 07:59
What this vänta nu means >_<
http://yerf.com/archives/lovkstin/vavava.gif
Sose tudom meg :(
Posted by: Lapsang | 24 december 2005 at 21:18