I en artikel i Apotekets tidning (nr 2, 2005) behandlas på tre sidor ämnet ”teknostress”. Många kan säkert känna igen sig i det som beskrivs där –- vådan av att vara alltför ”tillgänglig”, stressen i att alltför ofta tvingas fatta sociala beslut inom några minuter, beslut som inte har något annat inbördes sammanhang än att de fattas i samma hjärna, vilken följaktligen i vår nuvarande informationsmiljö alltför lätt blir överbelastad.
I en intervju med Bengt Arnetz, Uppsalaprofessor i socialmedicin, framhävs hur hjärnan (närmare bestämt thalamus) automatiskt prioriterar signaler med social innebörd, dvs också sådant som telefonsignaler och e-postmeddelanden. Samtidigt har vi en lika fast rotad tendens att ”låta oss belönas” av sociala signaler, något som säkert förklarar mycket av mobilernas epidemiska popularitet. I den informationsmiljö i vilken många av oss nu lever, aktiveras dessa fysiologiska reaktioner med en ”onormal” frekvens, kan man säga.
Detta tycks mig vara ett fall där den evolutionspsykologiska föreställningen om The Environment of Evolutionary Adaptation (EEA) har visst fog för sig. Den evolutionärt relevanta omgivningen i detta fall utgörs av andra människor, deras krav och förväntningar på oss och våra krav och förväntningar på dem. Om man anammar den evolutionsbiologiska synen på människan, så innebär det att vi är utvecklingsbiologiskt anpassade till en viss densistet och frekvens när det gäller mänskliga kontakter och –- framför allt –- att vi främst är anpassade till att bemöta fysiskt närvarande personer. Därav risken för ”teknostress” i dagens situation, med andra ord.
Jag har tidigare tagit upp problemet med det kontraintuitiva i hur digital information beter sig. Här har vi ett annat exempel på kontraintuition, dvs mer eller mindre automatiska förväntningar om hur saker och ting förhåller sig som inte stämmer längre. Vårt nervsystem är helt enkelt inte anpassat till digital, ofta trådlös kommunikation med extrem densitet.
En samhällelig effekt av detta är redan tydlig. Det är ett ökat tryck mot att automatisera merparten av den kommunikation som bara fordrar enklare besked eller beslut, så att vi människor ska slippa bry oss om den. Vi lämnar helt enkelt över mer och mer av samhällets ”funktionalitet” till maskinerna. Kvar blir ett visst ännu personkrävande residuum och när det gäller detta har Apoteket råd att ge: ”Ta kontrollen över ditt liv!”
När omgivningen blir övermäktig är det individen som avkrävs ansvar. Logiskt?
/Per
Recent Comments