« Skerhet fr egen vinning eller skerhet fr ofog? | Main | Övervakning och livets värde »

04 maj 2005

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jag antar att det digitala ligger i att det antingen är ett hål = ton eller inte. Att det sedan renderas via ett analogt instrument är sekundärt.

LP-skivor var dels senare, dels är de analoga i att det inte finns diskreta av/på lägen för tonerna. Vaxrullarna lider av samma analoga analogi.

--Jesper

Hej Jesper. Jag kan inte riktigt förstå hur du menar -- för mig är det digitalt som kan reduceras till numeriska värden utan kvalitetsförluster (om man förutsätter en upplösning som inte är oändlig...).

Digital är representation i diskreta enheter. I fallet med självspelande pianon (och speldosor) är melodin representerad i diskreta enheter i form av hål i papper eller "piggar" på en vals.

Letade lite efter definitioner, och kom fram till http://www.google.se/search?hl=sv&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&oi=defmore&q=define:Digital där http://eobglossary.gsfc.nasa.gov/Library/glossary.php3?mode=alpha&seg=d innehöll en bra text.

Digitalt är inte _möjligheten_ att representera något m hj a diskreta enheter (som nummer) utan att det faktiskt är så.

Noter är digitala till skillnad från ljudet av ett piano. Om man spelar in ljudet på magnetband eller LP-skiva så har man en kontinuerlig representation av ljudvågorna (=analogt). Om man spelar in det på en CD-skiva så får man diskreta representationer (=digitalt). Ljudvågorna i luften från högtalarna är kontinuerliga till sin natur (=analoga).

Kvalitetsförluster i representationen är inget som ingår i definitionen av digitalt (eller analogt för den delen). Såväl ett lågupplöst digitalt foto som ett högupplöst är digitalt. Återigen har det med representationsformen att göra.

Jag hoppas att jag lyckades lite bättre den här gången :)

--Jesper

Om det hade varit så att anslagskänslighet *inte* hade varit representerat hade jag varit helt med på vad du skriver.

Men nu är inspelningen vad jag kan höra inte som en orgel med bara tonen av/på, utan olika toner är olika starka på ett "kontinuerligt" = "analogt" sätt.

Om det däremot hade funnits självspelande orglar hade jag varit helt överens med dig...

Tack för tipsen, Simon! Jättekul att lyssna på dessa gamla pianorullar.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003