EU planerar till 2009 ett nytt ”intelligent” system, Ecall, vilket gör det möjligt för bilar att själva ringa 112 när de krockar. På så sätt ska medicinsk hjälp snabbare nå olycksplatsen, även när ingen människa finns i närheten – andra än de i bilen förstås. Meningen är att detta ska fungera i samtliga EU-länder. Mer än 2000 liv skulle kunna räddas årligen, sägs det.
Som vanligt undrar jag över eventuella bieffekter. I princip borde väl ett sådant system, när det implementeras i allt fler bilar, med vissa tillägg också kunna användas till att lokalisera alla dessa bilar hela tiden, vilket inte minst försäkringsbolagen (som är en intressent i projektet) kan tänkas önska sig. Tänk att automatiskt kunna registrera fortkörning och andra olycksriskhöjande faktorer i samma ögonblick som den äger rum. DET låter inte lika attraktivt, inte för att jag är någon fartdåre, men för att jag inte vill känna mig iakttagen. Ytterligare ett fall av möjlig ändamålsglidning, således. Samtidigt rapporteras det att EU:s råd för övervakning av dataskydd varnar för den ökande automatiska övervakningen och registreringen av olika personuppgifter och personaktiviteter, vilken inte lär bli mindre i och med RFID-teknikens vidare spridning. Man behöver ju bara tänka på de nya biometriska EU-passen. Den ena handen vet inte (bryr sig inte) vad den andra gör, eller vad?
/Per
"För varje teknologi som gör oss synligare finns det en användning som man inte vill avstå från och en som man inte vill bli utsatt för." http://www.anvandbart.se/node/134
Posted by: Tommy | 02 april 2005 at 12:22