Söndagens huvudledare i DN manar till besinning när det gäller tillämpningen av upphovsrätt (och mjukvarupatent).
Jag håller med, men undrar samtidigt över den plats som rimlighetsbedömningar kan ha i dagens moderna företag. Företagen har så stora vinstkrav på sig att de måste kunna motivera ekonomiskt varför de inte skulle driva igenom något de tycker sig ha rätt till. Den enda möjligheten som jag ser det i dagens läge skulle vara att göra en avvägning mot typ (en kvantifierad) goodwill/PR-förlust.
Ett tydligt sådant exempel gäller Time Warners förhållande till amerikanska flickscouterna när det gäller sången Happy Birthday, som enligt rättighetsinnehavarna Time Warner inte får sjungas offentligt, exempelvis runt en lägereld... Därför fakturerar Time Warner varje år 1 USD -- det är inte ekonomiskt kännbart för scouterna, men Time Warner bibehåller ändå ett starkt grepp om sången och upplåter den bara "på nåder". Denna historia kan man läsa i den intressanta och nedladdningsbara boken Freedom of expression® av Kembrew McLeod, utgiven 2005 på Doubleday/Random House.
Erik på Mymarkup har också intressanta synpunkter.
/Simon
Swanberg - den gamle SvDswamlaren numera i DN - gav i en av sina senaste krönikor prov på en annan aspekt på upphovsrätten. "Soldater i Månsken" kan inte ges ut på DVD av SVT för musiken i serien är signerad The Beatles rakt igenom. Och för att få använda den i en DVD-utgåva lär man från upphovsrättsinnehavarna fått ett offer that indeed can be refused. Var det inte Wacko Jacko som köpte dessa rättigheter under sin storhetstid? Fast herr McCartney har nog återköpt dem. Minnet är inte vad det varit. Eller?
Posted by: Farbror O | 21 mars 2005 at 16:13