menar Stockholms handelskammares direktör, Nicklas Lundblad, i Ny Teknik nr 5. En rad neddragningar (Media Lab i Dublin läggs ned, andra forskningsinvesteringar avseende it-användning stryps etc) tyder på att “nyfikenheten på den nya tekniken håller på att ebba ut”. I stället tycks man satsa på nano- och bioteknik – som om dessa inte var helt it-baserade, de med.
Jag delar verkligen Lundblads oro över den märkliga vändning, som medför att användningen av it inte anses forskningsvärd. Ty informationsteknologins utveckling och integrering i samhällets funktioner fortsätter ju oförminskat. Om då allt mindre tid och pengar ägnas åt att tänka över möjligheterna med och innebörderna i detta, så kan man ju säga att vi frivilligt handikappar oss själva.
Samtidigt är jag bara delvis på samma linje som Lundblad då han skriver: “Vi måste också nu forska, utveckla och testa nya beteenden, användningsområden, tjänster, gränssnitt, spel och affärsmodeller för att verkligen dra nytta av teknikinvesteringarna”. Visst – men jag är säker på att detta kommer att göras även fortsättningsvis, om det finns pengar att tjäna och byråkratisk eller polisiär effektivitet att vinna. Vad vi enskilda människor dock vore minst lika betjänta av, är forskning och diskussion om vad och varför, sett utifrån en normdiskussion som inte är underordnad enbart ekonomiska och statliga intressen.
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.