När Per skriver om "säkra papper" är en av de egenskaper som karakteriserar information på papper jämfört med de flesta IT-system att pappret har en form av "integritet". Pappret "läcker" inte information till andra devicer på ett okontrollerbart sätt, till skillnad från exempelvis en PC som har massor av informationsutbyte som vi inte riktigt har koll på.
En miniräknare kan sägas vara ett exempel på en informationsartekfakt med integritet. Dels är räknarens "datamodell" känd -- den ska svara mot aritmetikens lagar -- och dels har de flesta räknare ingen möjlighet att koppla sig till andra apparater -- något som på ett sätt är beklagligt, men som samtidigt gör att vi "vet var vi har den". Det här gäller ju än så länge också de flesta hemma-maskiner som kylskåp, stereo-anläggningar och mikro-ugnar. Kontorsmaskiner som stora kopiatorer eller läskautomater har däremot nuförtiden ofta inbyggda system för att själva initiera datautbyte för exempelvis felanmälan.
En annan artefakt med integritet är "knack-maskinen" som dessutom har ett tilltalande enkelt interface. Det är en sorts enkel trum-maskin som härmar ens eget trummande. Slå ett mönster i bordet och maskinen börjar göra samma sak. Det skulle vara intressant att ha en hel massa knack-maskiner på samma bord och se vilken sorts trum-mönster som emergerar.
Den här apparaten verkar enligt bilden vara från 2001, men den här veckan har det varit flera som har uppmärksammat den, bland andra Near Near Future.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.